top of page

Waarom je kind niet naar je wilt luisteren

Bijgewerkt op: 25 feb. 2022

'Hoe kan ik mijn kind laten luisteren…?' 'Hoe zorg ik dat mijn kind in bed gaat liggen, in de auto kruipt, opruimt….?' Deze vragen krijg ik bijna dagelijks in mijn inbox. Het is een onderwerp dat voor heel wat ouders herkenbaar is. In plaats van te vragen: 'Hoe kan ik mijn kind laten....?', kan je beter vragen: 'Hoe kan ik mijn kind helpen om...?' Want de eerste vraag legt de focus te hard op het gedrag dat we zien aan de oppervlakte, terwijl er zich veel meer afspeelt onder die oppervlakte. Hoe kan je je kind helpen begrijpen dat tanden poetsen nodig is? Hoe kan je je kind helpen begrijpen dat hij de auto in moet? Hoe kan je je kind nieuwe vaardigheden aanleren waardoor hij wel kan doen wat je vraagt? Ik heb geleerd dat elk gedrag een behoefte communiceert. We focussen ons te veel op het gedrag, hetgeen we zien, maar het draait eigenlijk om wat we niet zien. Ik weet uit ervaring dat het negatief gedrag minder frequent voorkomt als je kind zich begrepen kan voelen. Dan krijgt hij meer zelfvertrouwen en voelt hij zich beter in zijn vel, gewoon door verder te kijken dan het gedrag en als je de behoeften kan zien die erachter zit. Ik geef toe, het is niet makkelijk om even te pauzeren en te kijken wat er aan de hand is, want je ziet een’lastig kind’. Dat kan je triggeren en frustreren, zeker als je je machteloos voelt in de situatie. Je kind weet niet beter. Wat speelt er waardoor hij zich zo gedraagt? Wanneer we ons kind bepaald gedrag zien herhalen, dan is dat een signaal dat er onvoldoende vaardigheden aanwezig zijn om het met woorden te communiceren. Een kind straffen op zulke momenten kan je kind op termijn meer schade berokkenen, onzeker en angstig maken omdat het niet weet hoe het met die moeilijke situatie moet omgaan. Het uiten van zijn emoties en behoeften zal hij dan niet meer durven doen, uit angst om kritiek of afwijzing te ontvangen. Kinderen willen echt goed zijn, het beter doen en die verbinding voelen. We worden getriggerd door bepaald gedrag vanuit onze eigen pijn, vanuit onze eigen onvervulde behoeften waardoor we vaak niet correct reageren. Kinderen slaan niet omdat ze slaan leuk vinden, het is hun beste poging om op dat moment te communiceren dat ze iets voelen, ervaren dat ze niet fijn vinden.


Ik zie elke ouder als een leraar. Je leert je kind elke dag nieuwe dingen en vaardigheden. Een eigen glas inschenken, fietsen, leren stappen…we moedigen ze telkens weer aan om nieuwe stappen te zetten maar als het op gevoelens aankomt, dan hebben we het vaak moeilijk om onze kinderen iets te leren. Dan gaan we er vaak vanuit dat ze het maar zelf moeten doen.


Wat heeft je kind nodig en hoe kan hij dit communiceren naar jou? Dat is de vraag die we onszelf moeten stellen. Er zijn namelijk 5 baisisbehoeften die we allemaal ervaren op momenten dat we het even moeilijk hebben. Kinderen laten dit vaak door hun gedrag zien dat ze ergens nood aan hebben. Je moet dus begrijpen wat de behoeften zijn van je kind om te weten wat wel of niet werkt voor je kind en dat is voor elk kind anders.



Als een kind niet luistert is dat niet omdat ze je willlen tegenwerken maar wel omdat er een ongeziene behoefte in de weg staat waardoor ze niet kunnen doen wat jij verlangt. Zo was mijn zoontje aan het spelen met de bunchems. Papa vroeg hem om deze op te ruimen want het was bedtijd. Hij deed het niet, hij staarde voor zich uit. Na een aantal keren werd de papa boos vanuit zijn gevoel ongerespeceerd te zijn doordat er niet naar hem geluisterd werd, hij was getriggerd door het gedrag. Zijn boze reactie maakte emoties los bij onze zoon waardoor hij huilend naar me toe kwam. Hij nam me snikkend vast en vertelde me dat hij moest opruimen en het niet lukte omdat hij te moe was. Op dat moment communiceerde hij me zijn behoefte aan rust en slaap, wat op zich echt wel een mooie stap vooruit was. Dit maakte me trots. We hebben dan samen opgeruimd, onze pyjama aangedaan en zijn gaan slapen. Als je kind iets niet doet, lastig doet, je slaat,.... sta dan even stil bij de behoefte die erachter kan zitten. Je kind wilt je iets vertellen en kan er de woorden niet aan geven. Stel vragen, bekijk de situatie vanuit het standpunt van je kind en ga op onderzoek uit naar de juiste aanpak zodat je kindje wel leert om die behoefte te communiceren. Je zal merken dat jullie hier samen enorm hard in kunnen groeien en die verbinding alleen maar sterker wordt.




Wil je graag meer weten? In de (H)echt groeien groep vind je heel wat informatie, tools, handvatten en materialen om je kind te helpen groeien in zelfvertrouwen en veerkracht. Je krijgt er bovendien ook nog eens persoonlijke ondersteuning, inspiratie en een luisterend oor van experten en andere mama's die hetzelfde ervaren.

In mijn e-book hieronder leer ik je hoe je om kan gaan met hevige emoties en driftbuien.




31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page