top of page
Foto van schrijverDaisy - De Lotus

Als afscheid nemen moeilijk gaat.

‘Mamaaaaaa! Niet weggaan!’ Elke peuter heeft er weleens last van, die verlatingsangst.

Het gebeurt bij het opvang, de school en zelfs als hij slapen moet.

Wat is het en hoe ga je ermee om?


Ik herinner het me nog goed. Mijn 2 schatten hadden er beiden moeite mee om me los te laten in de opvang als op school. Ze klemden zich vast rond mijn been, wilden gepakt worden, knuffelden me zo stevig dat ik nog amper kon ademen en dan die dikke tranen.

Het komt heel vaak voor bij jonge kinderen.


Wat is verlatingsangst?

Het is zoals het woord al zegt, de angst om verlaten te worden. Het is een normale fase in de ontwikkeling. Het ene kind zal het in meerdere mate ervaren dan een ander kind.

Vaak zien we deze angst op momenten dat je kind alleen wordt gelaten, zoals bij het slapengaan, een dagje bij oma en opa, de opvang,...


De oorzaak

Naarmate je kind ouder wordt, wordt hij zich steeds meer bewust van zijn omgeving en dus ook van jouw aanwezigheid. Jonge kinderen begrijpen alleen niet dat je nog altijd 'bestaat'. Wat een kind niet begrijpt is beangstigend. Aangezien ze niet begrijpen wat er gebeurt met jou als je weggaat, boezemt het dus best wat angst in.


Wat kan je doen?

Het is belangrijk om steeds duidelijk te vertellen aan je kind waar je naartoe gaat en dat je ook vermeld dat je weer terugkomt. Neem afscheid en ga ook weg nadat je afscheid hebt genomen. Glip niet stiekem weg, dat geeft je kind een onveilig en wantrouwig gevoel. Zo zou je elke keer plots kunnen verdwijnen.

Het typische 'kiekeboe'spelletjes, dat we allemaal wel eens gespeeld hebben met onze peuter, helpt om erop te vertrouwen dat je nog in de buurt bent. Dit principe kan je ook toepassen bij het slapengaan. Blij in de gang nog wat opruimen, zing een liedje in de andere kamer. Zo merkt je kind dat je er nog bent ondanks je uit het zicht verdwenen bent.


De geboorte

Ik blijf het maar herhalen, het is dan ook enorm belangrijk. Het geboorteproces en de zwangerschap die eraan voorafging hebben een enorme invloed op je kind en ook op de angst verlaten te worden. Vooral baby's die weggehaald zijn bij de moeder vlak na de geboorte, kindjes in de couveuse, baby's die de eerste hechting hebben gemist,... hebben al wat minder vertrouwen en meer angst opgebouwd om je als mama te verliezen. Het is dan ook waardevol het geboorteverhaal onder de loep te nemen en die behoeften zichtbaar te maken. Klik hier als je meer wilt weten over de impact van de geboorte.


En nu?

Verlatingsangst gaat meestal vanzelf over zodra je kind kan begrijpen dat je niet zomaar verdwijnt en dus zal terugkeren. Toch moet je zeker altijd triggers en nieuwe situaties in het achterhoofd houden die dit weer kunnen aanwakkeren. Bekijk het dan ook steeds serieus, voor je kind is dit een echte angst dat je niet zomaar mag negeren.


Soms lukt het niet goed als ouder om er mee om te gaan. Dan vind je niet de juiste manier die helpt om je kind gerust te stellen. Dan is het aan te raden om een expert te raadplegen die samen met jou de achterliggende behoefte kan blootleggen zodat je snel en efficiënt een passende oplossing hebt.

Aarzel zeker niet me te contacteren als je even vastloopt.


Liefs, Daisy

121 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page