We hebben het meestal zelf meegekregen in onze eigen opvoeding.
Zodra we iets deden dat niet gepast was, werden we in de hoek gezet, kregen we een tik of vlogen we naar de kamer zodat we onze fout konden overdenken. Ook nu is straffen een heel vanzelfsprekende manier die we, zonder het te beseffen, vaak inzetten om onze kinderen te leren hoe ze zich moeten gedragen. Dat straffen niet de juiste manier en wat dan goede alternatieven zijn, dat vertel ik je hieronder.
Het effect van straffen. Sommigen zullen al meteen denken: 'Als ik mijn kind straf, dan werkt het wel hoor.' Ja, dat geloof ik graag. Ik kan me gerust voorstellen dat bepaalde straffen bij kinderen best een invloed zullen hebben. Heel vaak boezemt het ze angst in en reageren ze vanuit die angst. Wil je dan dat je kind vanuit angst zichzelf beperkt in zijn doen? Of wil je dat je kind zich gedraagt omdat het begrijpt waarom het zo hoort? Angst Een kind dat luistert uit angst voor billenkoek, verlies van geliefd speelgoed, achtergelaten te worden als hij niet verder maakt,.... is geen gezonde reactie. We willen dat onze partner spontaan uit liefde ons eens een ruiker bloemen geeft, waarom verlangen we dan niet van ons kind dat hij spontaan uit liefde voor zijn mama gewoon doet wat je vraagt. Net als je partner, weet een kind vaak niet goed wat je precies van hem verwacht. Zonder die kennis, kan je ook niet aan die verwachting voldoen en zal je altijd diezelfde fout blijven maken.
Wat wel werkt? Wat velen dan zouden zeggen is belonen. Helaas heeft dit hetzelfde effect als straffen, alleen zal een kind zich dan anders gedragen om die beloning, niet omdat hij begrijpt waarom het nodig is zijn gedrag aan te passen. Dus je krijgt enkel het gewenste gedrag als je elke keer, maar echt elke keer een beloning voorziet. Dat is al even vermoeiend als straffen.
Connecteer met elkaar Als je goed in verbinding staat met elkaar, elkaar liefde en waardering kan voelen. Dan voel je je ook graag gezien. Deze basis behoefte zorgt ervoor dat je die andere persoon de moeite waard vindt om energie in te steken.
Leg uit wat je verwacht en waarom Als je een kind niet vertelt wat je verwacht en waarom je dat gedrag verwacht dan kan het kind ook niet voldoen aan die norm. Leg uit wat je precies verwacht en om welke reden. Je kind mag uiteraard ook zijn standpunt duidelijk maken. Ook hij heeft een reden voor hetgeen hij doet.
Geef positieve feedback Laat aan je kind merken dat je zijn vooruitgang opmerkt en geef hier een compliment voor. Elke stap is een stag vooruit. Een kind kan niet plotsklaps alles veranderen, dat vergt tijd, geduld en oefening alvorens hij dit volledig op kan nemen.
Comments