top of page
Foto van schrijverDaisy - De Lotus

De 3 gouden tips voor emotieregulatie bij kinderen.

Je bent dol op je kinderen, maar sommige dingen... die zie je liever niet. Bepaald gedrag kan je echt gaan frusteren of boos maken waardoor je zelf niet zo kalm kan reageren als je zelf zou willen. Wel, net dat gedrag zijn vaak tekenen dat je kind zich onzeker voelt. Je weet dat je kind echt wel een schatje is, en toch ben je vaak boos omdat je kind:

👍🏻de baas wilt spelen en je de hele tijd commandeert

👍🏻het lastig om positieve woorden te zeggen en geeft hij heel vaak kritiek

👍🏻de schuld steeds op een anders steekt

👍🏻 zich wegstopt en verlegen is bij anderen 👍🏻 soms erg wild en impulsief kan reageren En ik snap dat... Ik heb zelf 2 kinderen en ze hebben beiden bepaalde gedragingen die ik soms echt irritant vind.


Een ander veranderen is onbegonnen werk

Maar vergeet niet... Je kunt een ander nooit veranderen. Het geeft ook een verkeerd signaal. Veel ouders denken dat ze een kind kunnen kneden en vormgeven naar hun eigen verwachtingen. Zodra je dat probeert te doen, geef je eigenlijk mee dat ze niet goed genoeg zijn, niet zichzelf mogen zijn. Gedrag dat ons stoort is altijd een signaal dat er iets onderliggends is. Sommige trekjes horen bij de persoonlijkheid van je kind en andere zijn er door bepaalde patronen die zich hebben gevormd tijdens zijn kleine leventje.

🌟 Zie jij misschien dat je kind moeite heeft met dezelfde zaken als jij en wil je hem hiervoor behoeden? 🌟 Merk je dat je kind dat irritante trekje van de papa heeft meegekregen? Wel, dat komt omdat je kind leert van alles wat jij doet. Hij observeert jou en je partner en neemt die dingen over. Dus als je je kind hierin wil helpen, moet je ook jezelf helpen om die kantje van jezelf te veranderen.

Zo ga je ermee om:

1. De manier waarop je kijkt, verandert het zicht.

Jij ziet een bazig kind. Wat je ook kan zien is een kind met leiderschapskwaliteiten dat nog moet leren om ze op de juiste manier in te zetten. Hij heeft graag controle over de dingen. Het is aan jou om je kind te leren die controle op een positieve manier in te nemen en te leren vertrouwen op anderen. Je ziet een kind dat erg verlegen is en zich verstopt of je ziet een kind dat de tijd neemt om de situatie en omgeving in zich op te nemen, alles te observeren alvorens iets te ondernemen. Wat het ook is, het accepteren en er begripvol naar kijken helpt het zelfvertrouwen groeien van je kind. Het mooiste wat je kunt doen is te proberen je kind te accepteren zoals hij is en hem te ondersteunen om die karaktereigenschappen op een goede manier in te leren zetten. Als je de karaktereigenschappen accepteert, doet dat ook heel veel met het zelfvertrouwen.

Als je keer op keer commentaar krijgt op wie je bent, zónder dat je daar nou echt iets wezenlijks aan kunt veranderen, dan gaat dat aan je knagen.


2. Pak je eigen kwetsuren aan Elke reactie die jij uit op het gedrag van je kind wordt mede beïnvloed door al je eigen ervaringen uit je eigen kindertijd. 🎒Als jij vaak kritiek hebt gekregen als kind, zal je ook sneller uit je slof schieten als je kind negatieve woorden gebruikt. 🎒Als jij als kind vaak onterecht gestraft werd, zal je nu sneller reageren wanneer je kinderen elkaar onterecht behandelen. 🎒Als jij als kind je niet gehoord voelde, zal je getriggerd worden op momenten dat je kind niet naar je luistert. Het is dus belangrijk dat je je eigen triggers leert herkennen en de bijhorende kwetsuren zodat je deze kan aanpakken.


3. Leer je kind omgaan met zijn emoties Naast je eigen triggers aanpakken is het ook belangrijk dat je je kind helpt om zijn eigen emoties te reguleren. Dat kan je doen door te benoemen wat je ziet, de emoties een naam te geven en samen te kijken naar de achterliggende behoefte en hoe je die kan invullen. Benoem ook je eigen emoties en behoeften op moeilijke momenten, geef grenzen duidelijk aan en de reden waarom die grens er is. Je zal merken dat je kind zal groeien in het respecteren van de eigen grenzen en die van jou, met vallen en opstaan en met je hulp.


Zijn er toch nog hevige emoties, is het belangrijk eerst tot rust te komen, verbinding te maken en dan pas te gaan praten over de alternatieven en de emoties die er gevoeld werden. Als je niet goed weet hoe je die rust kan vinden, dan heb ik hier 48 strategiëen voor je klaar staan die jou en je kind helpen om weer tot zichzelf te komen.


Graag hoor ik van je wat je vond van deze blogpost. Hoe heeft het je geholpen? Wat neem je eruit mee? Deel hem zeker ook met andere ouders. Veel liefs, Daisy

215 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page