top of page

Dit is waarom je kind zich niet gedraagt!

‘Mijn kind luistert niet naar wat ik zeg’ is vaak hetgeen veel ouders moeite mee hebben. Het zorgt voor frustratie, het zuigt je energie helemaal op en kan leiden tot vervelende conflicten. Je raakt het beu en snakt naar meer rust, verbinding en fijne momenten als jullie samenzijn. Je probeert alles wat je maar kan bedenken om de sfeer te verbeteren.


Als ik vraag aan ouders wat ze bedoelen met luisteren’ dan willen ze dat hun kind gewoon doet wat ze vragen. Het gaat vaak over stoppen van bepaald vervelend gedrag, niet willen antwoorden op een vraag, aan tafel komen om te eten, …. Als je kind niet naar je luistert, dan voelen we ons soms niet gezien of gerespecteerd als ouder.

We gaan dan over naar aloude bekende methodes als straffen, belonen en negeren. Vaak werkt dit dan ook maar tijdelijk. Dat komt omdat je je kind laat luisteren vanuit angst.

  • Angst om gestraft te worden, iets te verliezen wat ze belangrijk vinden.

  • Angst om niet goed genoeg te zijn als ze de beloning toch niet krijgen.

  • Angst om niet belangrijk genoeg te zijn als je ze negeer.

  • Angst zou niet de reden mogen zijn van je kind om naar je te luisteren.

Ik heb ontdekt dat kinderen die ‘slecht’ luisteren, vaak zelf het gevoel hebben dat niemand naar hen luistert. Je kind ervaart net als jou diezelfde behoefte om gehoord, gezien en gerespecteerd te worden. Het is niet omdat je je kind veel aandacht geeft, dat hij zich ook geaccepteerd voelt op zijn eigen unieke manier. Negatief gedrag is niet meer dan een uiting van je kind door frustratie die hij voelt. Gedrag is een taal die je kind kent en makkelijker kan gebruiken dan taal. Het is een hulpkreet. Een manier om jou te laten weten dat hij je nodig heeft om zich beter te voelen en het je niet kan vertellen met woorden. De momenten dat jij beslist om je kind te straffen, te belonen of te negeren, dan voelt je kind zich nog steeds onbegrepen, soms zelfs nog meer dan ervoor. Je voelt het al komen, maar de frustratie zal aan beide kanten meer en meer opgebouwd worden als een vicieuze cirkel. Er ontstaat meer en meer wrevel, strijd om de kleinste zaken. Gelukkig kan je ook snel leren hoe je de signalen van je kind kan lezen zodat jij kan begrijpen wat je kind je wilt vertellen met zijn gedrag. Dan pas kan je die dagelijkse strijd en frustratie weghalen zodat je weer rust kan voelen in je gezin.

Download mijn gratis E-book hier en ontdek de oorzaak van negatief gedrag.

14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page