top of page

De 5 redenen achter het gedrag van je kind.

Elk gedrag communiceert een behoefte. Vooral bij kinderen, want zij hebben niet altijd de vaardigheden of woorden om het op een andere manier te communiceren. Het uiten via gedrag is de makkelijkste manier. Dat geldt ook voor heel wat volwassenen die soms ongecontroleerd en impulsief uithalen naar anderen. Wat die 5 redenen zijn ontdek je hier.


Elk kind en elke volwassene wordt gemotiveerd door een nooit eindigende zoektocht om te voldoen aan 5 basisbehoeften die in onze genen zijn verweven: liefhebben en erbij horen, krachtig zijn, vrij zijn, plezier hebben en overleven. Alle gedrag is doelgericht. Dat wil zeggen, al ons gedrag is onze beste poging op dat moment, gezien de middelen die tot onze beschikking staan, om aan onze behoeften te voldoen. Als we leren deze behoeften proactief te vervullen, zonder anderen te frustreren, kunnen we geluk ervaren. Alleen moeten kinderen dit nog leren.De behoefte 'overleven'

Overleven omvat onze fysieke behoeften aan voedsel, water, lucht, veiligheid, onderdak, warmte, gezondheid en seks. Overleven strekt zich ook uit tot het hebben van zekerheid en voldoende inkomen om in die basisbehoeften te voorzien.

Het is belangrijk om na te gaan of de thuisomgeving beantwoordt aan de veiligheidsbehoeften, niet alleen voor de zorg en betrokkenheid van de ouders, maar ook voor de veiligheid van de omgeving rondom het huis. Kinderen uiten deze behoefte vaak door prikkelbaarheid en onverdraagzaamheid, een kort lontje hebben waarbij ze weinig tot niets goed lijken te vinden. Ook wij volwassenen kunnen op een lege maag best geïrriteerd reageren.


De behoefte 'erbij horen'

Erbij horen is de psychologische behoefte om van anderen te houden, voor anderen te zorgen en te geloven dat er van ons gehouden en gezorgd wordt in familierelaties, vriendschappen, werkrelaties en kennissen die ons een gevoel van verbondenheid geven. Om erbij te horen, moeten we ons verbinden met mensen door samen te werken, te zorgen, te delen en betrokken te zijn. Een kind dat erbij wilt horen, zal dit doen door aandacht te trekken, te zoeken naar manieren om dichtbij je te zijn, zoals bijvoorbeeld extra zorg vragen bij een pijntje, doen alsof hij gered moet worden, je vragen mee te kijken naar zijn spel,....


De behoefte 'krachtig zijn'.

Om kinderen hun eigenwaarde te laten voelen, hebben ze een gevoel van empowerment, waardigheid, zelfeffectiviteit en prestatie nodig. Macht wordt hier niet gedefinieerd door de uitoefening of uitbuiting van onze dominantie over een andere persoon; in plaats daarvan wordt het gedefinieerd door de behoefte om te kunnen, om in staat te zijn. Het is een innerlijk gevoel van prestatie, vervulling, trots, belangrijkheid en zelfrespect en een uiterlijk gevoel van gehoord en gerespecteerd worden, je competent voelen en erkenning krijgen.


'Mama, kijk naar mij' is zo een typisch zinnetje waarbij je kind eigenlijk wenst dat je ziet dat hij iets presteert, iets goed doet en hij hoopt op een positief woord.


De behoefte 'vrijheid' Vrijheid is de behoefte aan onafhankelijkheid en autonomie, het vermogen om keuzes te maken, te creëren, te verkennen en zich vrij uit te drukken; voldoende ruimte hebben, kunnen bewegen en zich vrij voelen in het bepalen van keuzes en vrije wil. Om dit te bereiken, hebben kinderen onafhankelijkheid, opties, keuzes, autonomie en vrijheid nodig in zowel fysieke als psychologische aspecten. De weerstand die je voelt bij je kind als jij zegt wat hij moet doen, kan de behoefte aan vrijheid aanwakkeren. Een kind wil alles zelf ervaren en voelen alvorens het zomaar gelooft wat je zegt.


De behoefte 'plezier' Plezier is de psychologische behoefte aan plezier, het verlangen om van een baan te genieten, gevoel voor humor te hebben, een hobby te hebben, interesses te hebben en opwinding te voelen over een werkproject of vrijetijdsbesteding. Plezier hebben betekent genieten, plezier, ontspanning, lachen en leren.


Het is van cruciaal belang dat ouders het gedrag bekijken door de lens van de onvervulde behoeften van kinderen, en niet door de lens van de volwassenen of van de behoeften van de omgeving. Het vermogen om de behoefte te identificeren die relevant is voor het uitdagende gedrag van het kind, zodat het kind kan leren om die behoeften te vervullen of op een gepaste wijze hulp in te roepen.


Wil jij je de behoeften van je kind beter kunnen lezen? Dat kan! Met de online training 'Omgaan met gedrag' leer je stap voor stap het gedrag van je kind beter begrijpen en de achterliggende behoefte zien.23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page