top of page

De 6 redenen waarom je kind niet slapen wil

Na een lange dag rondravotten of een harde dag werken ben je vaak blij als het moment is aangebroken dat de kinderen naar bed gaan. Het is dan vaak lastig te begrijpen waarom je kind zich zo verzet tegen bedtijd. Ik vertel je de meest voorkomende redenen:


1. Je kind is niet moe Je kind klaarwakker in bed leggen is erg vermoeiend. Ook al hoop jij zo zo vurig dat je kind zich zal neerleggen en de ogen zal sluiten, het is vergeefs. Hij zal namelijk er alles aan doen om te voorkomen dat je het licht uitdoet: nog een boekje lezen, een glaasje drinken, even naar de wc, een zoentje en een knuffel,... Ook als je kind nog een dutje heeft gedaan in de namiddag kan dit ervoor zorgen dat hij zich rond bedtijd nog te energiek voelt. Een aangepast ritme en aangepaste activiteiten kunnen alvast helpen. Een korte meditatie of massage voor het slapengaan bevordert de nachtrust en ontspanning ook erg goed.


2. Een oververmoeid kind. Kinderen worden vaak vroeger moe dan wij denken, we brengen ze dan ook nog niet naar bed. Daardoor kan je kind over zijn grens gaan en daardoor moeilijk in slaap vallen.

Het adrenaline niveau van kinderen werkt net wat anders dan bij ons en ze hebben dus extra hulp nodig om te ontspannen en slaperig te worden. Een lange, rustige bedtijd routine kan wonderen doen evenals wat vroeger gaan slapen. Ook EFT (Emotionale Freedom Technique) kan toegepast worden om die ontspanning te voelen en te gaan slapen.


3. Te druk

'Nog even dit filmpje uitkijken, mama.' 'Wacht even, ik ben nog bezig.' Dit zijn de woorden die je vast al wel gehoord hebt. Een activiteit omruilen voor slaap spreekt hen dan ook niet aan. Daarom is het zo belangrijk om een vaste routine aan te nemen en deze ook consequent uit te voeren.


4. Nieuwsgierigheid

Kinderen spelen met het idee dat ze best wat missen als ze gaan slapen. Terwijl ze in bed liggen luisteren ze naar de geluiden uit de omgeving en bedenken er de meest wilde en fantastische verhalen rond. Hun fantasie zorgt er dan ook voor dat ze geloven dat er zoveel interessante en leuke dingen gebeuren buiten hun kamer waar ze geen deel van mogen uitmaken. Zorg er dus voor dat je geluiden zoveel mogelijk reduceert of zelf maskeert met een zacht muziekje.


5. Angst om te slapen Monsters, kriebelbeestjes, brand,... angsten houden ons wakker. Hun groeiende intelligentie, prikkelverwerking, ervaringen van de dag in combinatie met een hoop fantasie zorgen ervoor dat je kind angsten hebben voor allerlei zaken, vooral als ze gaan slapen. Ze lijken dan de controle kwijt te zijn en dat beangstigd enorm. Wat als... gedachten komen dan ook snel tevoorschijn. Een gesprekje voor het slapengaan, of alle gedachten in een gieter blazen, alles neerschrijven of tekenen kan al heel wat hulp bieden. Bespreek hun angsten en stel hen gerust. Geef hen mogelijke oplossingen voor hun angsten of laat ze ze zelf bedenken.


6. Verlatingsangst

Het duister creëert op zich al bij velen een ongemakkelijk gevoel. Kinderen hebben dit ook en reageren nog veel vanuit hun reptielenbrein (instinct). Dat brein zegt hen dat ze onveilig zijn zonder volwassenen, zonder de mensen die hen het liefste zien. Want zij kunnen bescherming bieden en zullen dit zeker doen als het nodig is. Het is hier heel belangrijk dat je je kind laat voelen dat je altijd in de buurt bent, altijd bereikbaar. De werking van de babyfoon uitleggen en dat je alles hoort en erop reageert als het nodig is. Dat je meteen komt als je geroepen wordt,... geven een gevoel van aanwezigheid en kan de angst al serieus verminderen.


Welke reden speelt bij jou kind?




46 weergaven0 opmerkingen
bottom of page