top of page

De Invloed van de geboorte op het gedrag van je kind.

Het opgroeien van kinderen is een geweldige reis, maar soms zijn er uitdagingen onderweg. In dit artikel gaan we het hebben over reflexintegratie en geboortepatronen, en hoe deze dingen een grote rol spelen in de ontwikkeling van onze kinderen. We zullen ook praten over het verhaal van Lily, een meisje van 7, en hoe de invloed van de geboorte voeldbaar was in haar gedrag. Het is een hartverwarmend verhaal dat laat zien hoe deze reflexintegratie écht het verschil kan maken in het leven van een kind.


Het fundament van de ontwikkeling van kinderen: reflexintegratie

Onze reflexen, de snelle en automatische reacties van ons lichaam, zijn als het stevige fundament van een huis. Voor baby's en jonge kinderen zijn deze reflexen essentieel voor hun verdere ontwikkeling. Het is belangrijk om deze reflexen te begrijpen en te ondersteunen, zodat kinderen zich zeker voelen terwijl ze groeien en leren.

Geboortepatronen: Een unieke handtekening Geboortepatronen zijn als het unieke verhaal van hoe een kind ter wereld kwam. Net zoals mensen uniek zijn, hebben ook geboortepatronen een eigen invloed op kinderen. Deze patronen kunnen op verschillende manieren van invloed zijn op de ontwikkeling van kinderen, van kleine effecten tot grotere veranderingen. Het begrijpen van deze patronen kan ons helpen om beter voor onze kinderen te zorgen en hen te ondersteunen terwijl ze opgroeien. Ons lichaam is echt slim omdat het automatisch dingen doet zonder dat we erover na hoeven te denken, en dat geldt ook voor baby's als ze worden geboren. Baby's worden geboren met speciale reflexen die hen helpen tijdens de geboorte en als ze eenmaal ter wereld zijn. Soms, als er bij de geboorte hulp van de dokter nodig is, kan dat ervoor zorgen dat deze reflexen niet zo goed werken als ze zouden moeten. Dit kan wat extra aandacht nodig hebben om te zorgen dat alles goed komt.

Invloed van geboortepatronen op reflexontwikkeling De manier waarop een kind geboren wordt, kan een grote invloed hebben op de reflexen van het kind. Zowel de fysieke als emotionele ervaring van de geboorte kan de ontwikkeling van reflexen beïnvloeden. Als we begrijpen hoe deze ervaringen van invloed zijn, kunnen we onze kinderen beter ondersteunen bij het ontwikkelen van sterke reflexen terwijl ze de wereld ontdekken. Bij de geboorte gebruiken baby's verschillende reflexen om zich aan te passen aan het leven buiten de baarmoeder. Enkele van deze reflexen zijn onder andere de zoekreflex, grijpreflex, zuigreflex, schrikreflex en de Moro-reflex. Een slechte ontwikkeling van reflexen bij baby's kan invloed hebben op hun gedrag en functioneren, zowel in hun kindertijd als later als volwassene. Het kan leiden tot moeite met motorische vaardigheden, problemen met sensorische verwerking, problemen met aandacht en concentratie, emotionele regulatie en zelfs gedragsproblemen. Deze verstoringen kunnen invloed hebben op verschillende aspecten van het dagelijks functioneren en de algehele kwaliteit van leven. Daarom is het belangrijk om de ontwikkeling van reflexen bij baby's en kinderen goed in de gaten te houden en waar nodig te ondersteunen.


Als een kind niet goed ontwikkelde reflexen heeft, kan dit veel dingen lastig maken:

Jongen is bang van hard geluiden

  • Moeite hebben met stilzitten

  • Wiebelen

  • Moeite met concenteren en opletten

  • Overgevoelig zijn voor dingen zoals geluid of licht

  • Dingen als zijn pen of nagels in de mond stoppen

  • Moeite met zindelijkheid

  • Snel gepest worden of zelf pesten

  • Last hebben van hoofdpijn

  • Slecht slapen

Het is belangrijk om te begrijpen dat deze moeilijkheden voort kunnen komen uit niet goed ontwikkelde reflexen, en dat het kind hulp en ondersteuning kan gebruiken om hiermee om te gaan.

Praktische aanpak voor reflexintegratie Door op te letten en te reageren op de behoeften van onze kinderen, kunnen we hen helpen om hun reflexen te ontwikkelen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van zachte aanrakingen, specifieke oefeningen of het creëren van een veilige en voorspelbare omgeving. Op deze manier kunnen kinderen met vertrouwen en veerkracht de uitdagingen van het opgroeien tegemoet treden.

Professionele hulp bij reflexintegratie Soms hebben kinderen extra hulp nodig bij het ontwikkelen van hun reflexen, zeker wanneer specifieke geboortepatronen een rol spelen. Gekwalificeerde professionals kunnen gerichte hulp bieden die precies aansluit bij wat een kind nodig heeft. Door samen te werken met deze deskundigen, kunnen we onze kinderen de zorg en ondersteuning bieden die ze nodig hebben om te groeien en te bloeien.


Onze dochter Lily, 7 jaar, had last van angsten, onrust, wiebeligheid, concentratieproblemen en af en toe bedplassen. Met reflexintegratietherapie zagen we haar flink veranderen. Ze kreeg meer zelfvertrouwen, werd moediger en kon beter omgaan met situaties die ze eerder spannend vond. Ook bereikte ze een grote persoonlijke mijlpaal doordat ze niet meer in bed plaste.

Het gedrag van Lily kwam door een erg actieve moro-reflex en een slechte spinale galant reflex. Met behulp van op maat gemaakte therapie en begeleiding, gericht op onder andere haar keizersnede-ervaring bij de geboorte, maakte ze op korte termijn aanzienlijke vooruitgang op het gebied van zelfvertrouwen, durf en blaascontrole.


Goed zorgen voor de reflexen van onze kinderen is heel belangrijk. Het begrijpen van die reflexen en hoe ze te ondersteunen, helpt hen om met zelfvertrouwen op te groeien. Ook de manier waarop kinderen geboren worden, kan hen beïnvloeden. Soms hebben ze wat extra hulp nodig, en dat is oké. Het verhaal van Lily laat zien hoe reflexintegratie kan helpen. Als uw kind vergelijkbare uitdagingen heeft, aarzel dan niet om me te contacteren. Samen kunnen we ervoor zorgen dat uw kind de steun krijgt die hij of zij nodig heeft om te groeien en te bloeien.

13 weergaven0 opmerkingen

Коментарі


bottom of page