top of page

De Moro-Reflex zorgt voor Angst en Stress bij Kinderen

Als reflexintegratietherapeut zie ik dagelijks de uitdagingen waar ouders en hun kinderen voor staan, vooral als het gaat om het omgaan met angst en stress. Een van de minder bekende maar zeer belangrijke aspecten van angst en stress is de Moro-reflex. Deze natuurlijke, beschermende reactie speelt een sleutelrol bij de ontwikkeling van een kind, en het begrijpen ervan kan de sleutel zijn tot het verbeteren van het welzijn van uw kind.


Wat is de Moro-Reflex?

Moro reflex

De Moro-reflex is een primitieve reflex die bij baby's voorkomt vanaf de geboorte tot ongeveer 4 maanden. Het wordt soms de 'omarming van de baby' genoemd, omdat het kenmerkende reactiepatroon bestaat uit het plotseling uitstrekken van de armen en dan het terugtrekken ervan, vaak vergezeld door huilen. Het is een reactie op een plotselinge verandering in sensorische prikkels, zoals geluid, licht, of beweging.
Waarom is de Moro-Reflex Belangrijk?

De Moro-reflex helpt baby's hun eerste ademhaling te nemen en stimuleert het vestibulaire systeem, dat de balans en het ruimtelijk bewustzijn reguleert. Wanneer deze reflex verder in het leven actief blijft, ook wel bekend als een 'niet-geïntegreerde Moro-reflex', kan het een kind gevoeliger maken voor zintuiglijke prikkels. Dit kan leiden tot uitdagingen zoals verhoogde angstreacties, stress, overprikkeling en zelfs fysieke reacties zoals misselijkheid en duizeligheid.


Tekenen van een Niet-Geïntegreerde Moro-Reflex

Bij oudere kinderen en soms zelfs volwassenen, kan een niet-geïntegreerde Moro-reflex zich uiten in een scala van symptomen.

  • snel schrikken

  • emotionele uitbarstingen

  • moeite met verandering

  • concentratieproblemen

  • Snel afgeleid

  • altijd 'aan' staan

  • woedeaanvallen

  • Moeite met sociale contacten

  • Zich ongewenst of onbegrepen voelen

  • ...


Hoe Kunnen We Helpen?

Integratie van een niet-geïntegreerde Moro-reflex is mogelijk door middel van specifieke oefeningen en therapiesessies gericht op het behalen van neurologische veranderingen. De interventies kunnen bestaan uit bewegingspatronen die de reflex nabootsen of oefeningen die balans en coördinatie stimuleren. Een geïndividualiseerde aanpak is cruciaal, omdat elke persoon uniek is.

Als integratietherapeut werk ik samen met ouders om deze oefeningen soepel in te passen in de dagelijkse routine. Geduld en consistentie zijn hierbij sleutelwoorden.


Tot Slot

Het begrijpen van de Moro-reflex en de invloed ervan op angst en stress bij kinderen biedt een waardevol inzicht voor ouders die op zoek zijn naar oplossingen. Door deze reflex te integreren, kunnen we samen werken aan het bouwen van een steviger fundament voor het welzijn en de ontwikkeling van uw kind.

Het is uw kracht en ondersteuning die uw kind helpt om steviger in zijn schoenen te staan. Onthoud dat kleine stappen kunnen leiden tot grote veranderingen, en dat elk kind het verdient om zijn of haar volledige potentieel te bereiken – vrij van onnodige angst en stress.


21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page