top of page

De voordelen van spel

Spelen is niet alleen maar leuk, het is ook belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Speel je samen met je kind, dan heeft het ook positieve effecten op jou en je band met je kind. Je kan er zelfs heel wat lastig gedrag mee voorkomen.


Kinderen spelen altijd. Zelfs als ze niets hebben om mee te spelen, vinden ze wel een manier om tot spel over te gaan. Het helpt hen om emoties los te laten, energie te winnen en bereidt hen voor op hun verdere leven.

Spelen zorgt ervoor dat je kind fit en gezond is, ze worden er lenig van en ontwikkelen spierkracht. Ze leren ook meer gevaren in te schatten en omgaan met situaties en andere kinderen. Hun evenwichtsorgaan wordt uitgedaagd net als hun sociale relaties en veerkracht. Kinderen kunnen echt helemaal opgaan in hun spel en vergeten dan even alles wat er rondom hen gebeurt. Het leven is een groot spel en dat maakt hen net zorgeloos. Hetgeen wij vaak terug willen voelen als volwassenen. Speel mee

Speel gerust mee met je kind. Door mee te spelen leer jij je als ouder ook makkelijk en beter aan te passen aan de situatie, leer je je kind beter kennen en kan je dus beter inspelen op alles wat er gebeurt in jouw gezin. Wist je dat spelen je brein beter laat werken? Je wordt er vrolijker en positiever van en je creativiteit gaat sterker tot uiting komen. Je gaat vanzelf meer en meer genieten van de kleine dingen.

Stapje achteruit

Merk je dat je niet kan genieten van die speelse moment, dat je ongeduldig bent, kort van stof? Dan heb je nood aan ontspanning, rust en een goed slaapritme. Dan pas kan je echt genieten van het spel met je kind.

Hechting

Het spelen met je kind helpt je om die band te versterken. Het geeft je kind vertrouwen en veiligheid als hij zo dicht bij jou kan en mag spelen, als je meedenkt, samen iets opbouwt. Je gaat elkaar op een andere manier leren kennen. Als je even speelt met je kind, dan ga je ook merken dat zijn potje aandacht gevuld geraakt. Heb je er genoeg van, dan kan je even een momentje voor jezelf nemen. Je kind gunt je dat, zijn behoefte van liefde en aandacht is voldaan. Zodra zijn potje weer leeg is, dan zal hij je aandacht weer gaan vragen. Je krijgt dus meer kansen, meer tijd voor jezelf door tijd te investeren in je kind. Win - win toch?

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page