top of page

Een onrustige baby

Je voelt al snel als mama dat er iets niet klopt. Je kindje is onrustig en huilt veel. Ligt het aan de melk, is het honger, heeft hij pijn? Niets lijkt te helpen, wat je ook doet. Je energie raakt op, helemaal leegezogen. De stress neemt toe en het machteloze gevoel neemt de overhand. Wat is er dan wel aan de hand?


De meeste klachten die ik binnenkrijg bij jonge kinderen gaan over slapen, eten en huilen. Vroeger werd altijd gedacht dat het ofwel medisch ofwel opvoedkundig van oorzaak was. Toch is het hier ook belangrijk verder te kijken, naar de factoren die je niet kan zien, zoals trauma.

Trauma bij een baby? We weten ondertussen uit jarenlang onderzoek dat een baby zich erg bewust is van zijn omgeving en zichzelf in de baarmoeder en na de geboorte. Allerlei ervaringen, emoties en prikkels worden opgenomen en geregistreerd in het brein van de baby. De hersenen zijn continu aan het ontwikkelen, alle verbindingen worden stap voor stap gemaakt. Een ongeboren kind maakt zich klaar voor de wereld waarin hij geboren zal worden. Alleen kan dit kleine wezen enkel afgaan op zijn ervaringen vanuit de baarmoeder. Als je als mama bijvoorbeeld erg veel stress en angst ervaart dan gaat je kindje zich ook voorbereiden op een gevaarlijke, enge wereld. De geboorte zelf is dan ook nog een grote gebeurtenis. Het is het moment waarop een kind zijn idee van de wereld kan gaan vergelijken en aanpassen. Elke ervaring, hoe klein of groot ook, elke interventie, elke emotie is van belang. Het bepaalt hoe je kindje in de wereld zal komen te staan. Een kind dat veel interventies heeft ervaren als pijnstilling, de vacuümpomp, keizersnede,... heeft het gans anders ervaren dan een kind dat op zijn eigen tempo geboren kan worden zonder interventies. Vicieuze cirkel Wat juist bij baby’s een groot risico is, is dat er een vicieuze cirkel ontstaat waar ouders en baby niet zelf meer uit kunnen komen. Ouders en baby zijn nog een symbiotische eenheid. Wat de baby overkomt, overkomt ook de ouder en omgekeerd. Een baby die slecht slaapt, maakt je machteloos en fysiek uitgeput. Dat geeft overmatige stress tussen jou en je baby met als mogelijk gevolg dat je niet helder kan denken. Dat kan betekenen dat de baby niet zo veilig verbonden raakt met je als je zou willen. Daarom is het ook enorm belangrijk dat je voor de geboorte al bewust wordt van de mogelijke impact van de geboorte zodat je als ouder voorbereid bent en erop kan inspelen. Ook na de geboorte kan je dit trauma helen bij je kleintje. Hoe sneller je dit kan doen, hoe beter. Zelf als volwassene kan je je eigen trauma nog steeds goed behandelen en je belemmeringen weghalen. Wil je meer weten? www.coachingdelotus.be


367 weergaven1 opmerking

1件のコメント


Addie
Addie
2021年9月23日

Great post thank youu

いいね!
bottom of page