top of page

Excuses voor het slapengaan.

Het is avond, tijd voor het slaapritueel. Dan begint het gedoe. Je kind werkt tegen om zijn pyjama aan te doen, rekt tijd, begint te dansen en gek te doen, poetst de tanden niet en zoekt allerlei excuses. Waarom doet een kind dat? En hoe vang je dat op?


De meest gebruikte excuses: - Ik heb het te warm/ te koud

- Ik wil mijn knuffel - Ik heb eng gedroomd.

- Mijn dekbed zit niet goed

- Ik kan mijn ogen niet sluiten

- Ik heb dorst/honger

- Het is nog licht buiten

- Ik hoor iets buiten

- Ik moet nog naar het toilet.


Als slapen een probleem wordt. Elk kind heeft wel een fase waarin ze moeilijk slapen. Vaak gaat dit ook gewoon weer over, het hoort bij de ontwikkeling. In enkele gevallen blijven de moeilijkheden voortduren en heeft een invloed op zowel jou functioneren als dat van je kind. Is dit enkel aandacht vragen? Soms wel. Er kunnen situaties zijn waarin je kind zich ongemakkelijk voelt en bevestiging nodig heeft dat jij er bent. Dit kan komen door allerlei factoren zoals een eng fragment in een film, een nieuwsbericht, een enge situatie,.... Vaak denken we er niet over na, maar ook de geboorte speelt een rol. Ook hier kunnen momenten zijn geweest waarin je kindje zich angstig heeft gevoeld. Een bepaalde situatie in het heden kan dan dat gevoel weer naar boven brengen. Slapen wordt onbewust dan ook vaak ervaren als die tijd in de baarmoeder, een donkere omgeving met zachte omgevingsgeluiden, lekker warm en veilig. En voor sommige kinderen werd net die veilige wereld plots onderbroken door een inleiding, keizersnede,...


Wat doe je als je kind niet wil gaan slapen?

  • Je hebt als ouder erg veel invloed op het slaapgedrag van je kind. Eerst en vooral is het dan ook belangrijk na te gaan of er mogelijk vroegkinderlijktrauma aanwezig is. In mijn gratis e-book kan je dit alvast nakijken. Zijn er geen traumasporen dan is het belangrijk dat je vooral ook gaat kijken naar jouw reactie op je kind.

  • Hanteer elke avond hetzelfde ritueel, wees consequent en duidelijk. bv. 1 verhaaltje is ook 1 verhaaltje.

  • Anticipeer op excuses. Geef je kind de kans om voor het slapengaan eventueel nog een yoghurtje te eten of iets te drinken. Dit is ook de enige kans om iets te eten, we eten niet na slaaptijd. Nog even naar het toilet gaan, klokje zetten voor het aandoen van de pyjama,...

  • Doe rustige dingen voor het slapengaan.

  • Zorg voor een veilige en comfortabele kamer.

  • Wordt je kind wakker, reageer dan kort en bondig dat hij weer moet gaan liggen en dat het oke is. Hoe meer aandacht je geeft hoe verleidelijker om je de volgende keer opnieuw te roepen.


Wil je meer weten? In de online training komt ook dit onderwerp ruim aan bod.

19 weergaven0 opmerkingen

Bình luận


bottom of page