top of page
Foto van schrijverDaisy - De Lotus

Heb jij invloed op het gedrag van je kind?

Of jij invloed hebt op het gedrag van je kind? Zeker weten! Kinderen voelen aan hoe jij je voelt en reageren hierop. Die je dit bewust? Neen helemaal niet.


Jij wilt toch ook graag het beste voor je kind? Jij hoopt ook van harte dat je kind gelukkig is, toch? Dan is het ook belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt.


Een voorbeeld: Stel je zit met je kind in een vliegtuig. Er is hevige turbulentie en allerlei lichtjes en alarmen gaan af. De zuurstofmaskers komen naar beneden. Wat doe je?


  1. Je zet het masker op de neus en mond van je kind en dan zet je je eigen zuurstofmasker op.

  2. Je zet eerst je eigen zuurstofmasker op en dan pas dat van je kind.

Velen antwoorden met nummer 1. Jij ook? Het voelt uiteraard logisch om eerst je kind te helpen en dan pas jezelf. Het voelt zelfs egoistisch als we het niet op deze manier zouden doen. Stel je voor dat jij het redt en je kind niet! Toch moet ik je teleurstellen. Het juiste antwoord is nummer 2. De gouden regel zegt dat je eerst je eigen masker op moet zetten alvorens dat van je kind. Als jij als ouder onvoldoende lucht krijgt en neergaat, dan kan je niets meer voor je kind betekenen. Dan verliest je kind de enige vertrouwde steun die het op dat moment nodig heeft. Als jij nu in het dagelijkse leven, je kinderen en partner steeds voorop stelt, dan krijg je zelf te weinig lucht, dan krijgt je relatie met je partner te weinig lucht en de verbinding met je kind net hetzelfde. Dan ben je niet 100% aanwezig bij je gezin. Dat weegt niet enkel op jou maar ook op de anderen in he gezin.


Ik geef je hieronder 5 tips om meer ademruimte te krijgen zodat jij er kan staan voor je kind:


  1. Herken je eigen grenzen. Wat zijn de dingen die je irriteren en frustreren? Hier zitten vaak grenzen van je verstopt.

  2. Geef die grenzen aan. Als je je eigen grenzen kent, maak ze dan ook duidelijk naar anderen toe zodat ze je grenzen niet overschrijden. Kies voor jezelf, wat jij wilt en niet wat een ander verwacht.

  3. Energievreters en energiegevers. Welke activiteiten geven je energie en welk niet? Je krijgt energie van zaken die je graag doet, waarbij je de tijd uit het oog verliest. Focus je op die taken en doe ze geregeld.

  4. Voel Voel goed bij jezelf wat op dat moment goed voelt en bij je past. Wil je dit echt doen? Waarom wil je afhaken? Is dat omdat je het echt wilt of omdat je angstig bent voor kritiek? Waarom wil je naar huis? Is het omdat je moe bent of omdat de sfeer niet goed is? Ga op onderzoek uit naar wat jij wilt.

  5. Zeg 'neen' Durf ook eens 'neen' te zeggen als je iets niet wilt doen. Voelt het niet goed? Dan heb jij het recht om te weigeren. Respecteer je eigen grenzen en zeg af en toe wat je voelt. Mensen gaan je er niet anders voor bekijken. Ze gaan je respecteren om wie je bent. Ze zien je als een krachtig persoon die voor zichzelf opkomt.


Je zal zien dat je hierdoor weer helemaal jezelf kan zijn. Je sterker en gelukkiger wordt en dit ook zal uitstralen naar je gezin toe.


Dagelijks help ik mama's in mijn praktijk om zichzelf te herontdekken die rust te vinden. Wil jij ook graag die ondersteuning zodat je sneller je doel bereikt? Neem dan vandaag nog contact op:

info@coachingdelotus.be


53 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page