top of page

Het gevolg van een navelomstrengeling

Veel bevallingen die minder vlot liepen hebben vaak ook een navelomstrengeling. Iets wat vaak ook niet vermeld wordt tijdens een bevalling. Op zich niet een probleem, maar als het te strak zit, of ongelukkig dan kan het veel effect hebben op een bevalling. Niet vlottende weeën, geen volledige indaling (want dat is de spanning om de navelstreng te hoog), steeds 'terugschieten' van een kindje.

Deze kinderen hebben het vaak benauwd gehad, vooral in het laatste stukje van de bevalling en kunnen in hun leven als het er op aan komt, ook heel benauwd worden. Zo heb ik een kind in de praktijk die inspanningsastma heeft, enkel als hij zich inspant voelt hij zich benauwd, maar ook als er iets nieuws staat te gebeuren dat spannend voor hem is, dan reageren zijn longen net zoals het moment van de bevalling.


De navelstrengomstrengeling zorgt voor spanning bij de keel. Het uiten van emoties. Durft een kind zichzelf te uiten en uiting te geven aan alles wat hij/zij voelt? Ook zie je dat ze moeilijk kunnen dalen naar hun buikgevoel, ze leven in hun hoofd en vinden het voelen moeilijk. Het overleven zorgde voor het leven in het hoofd, het voelen was niet fijn, in hun leven hebben ze vaak ook die neiging, meer in het hoofd leven (denken), dan voelen.

Vaak zijn deze kinderen ook verstrengelt met de moeder. Ze voelen vaak aan dat er zakn vastzitten bij moeder, overtuigingen van de moeder, die 'ont-wikkelt' mogen worden! 

Een leuke oefening bij kinderen en volwassenen die een navelstrengomstrengeling hebben gekend is met een bol wol de tuin door, een heel ingewikkeld parcours maken. Kruip er dan eens door heen en het liefst bijna verstrikt raken... Om dan dit bolletje wol te 'ont-wikkelen', helemaal alle verbindingen los te maken. Bewust zijn van alle ingewikkelde verbindingen om deze los te laten.

Kinderen die een navelstrengomstrengeling hebben gekend kunnen, als ze iets heel ingewikkeld vinden, er helemaal in verstrikt raken. Als je stap voor stap de stapjes gaat 'ont-wikkelen' vinden ze het vaak helemaal niet meer ingewikkeld en gaat het vaak weer vlotter met het geen ze moeten doen. Dit is ook leuk te zien in schoolse situaties!

427 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page