top of page

Hoe de eerste 1001 dagen je schoolloopbaan kunnen bepalen.

Bijgewerkt op: 6 apr. 2022

De eerste 1001 dagen van ons leven zijn enorm belangrijk. In deze periode worden onze hersenen gevormd en elke ervaring heeft hier een invloed op, dus ook de zwangerschap en geboorte. Na meer dan 40 jaar onderzoek is er zelfs een lijst opgesteld van mogelijke kenmerken, talenten en valkuilen die je hierdoor kan ontwikkelen.


Iedereen heeft wel iets, hoor ik mensen vaak zeggen. Klopt! Niemand is perfect en iedereen heeft zo zijn eigen kwaliteiten en irritante trekjes. Deze worden dus al gevormd vanaf je ontstaan in de baarmoeder. Het heeft onder andere invloed op je taalontwikkeling, je concentratievermogen, je prikkelbaarheid, je motorische vaardigheden, angsten en leerproblemen. In deze blog wil ik het vooral hebben over de invloed op het leergedrag van kinderen.

Geboortefactoren

Geen enkele geboorte verloopt hetzelfde, net als geen enkel mens hetzelfde is. Toch blijjkt uit onderzoek dat bepaalde ervaringen toch erg gelijklopende effecten heeft, deze zijn weer veranderlijk naargelang andere externe factoren van dat moment. We zien tijdens het geboorteproces vaak allerlei hulpmiddelen gebruikt worden die enerzijds vaak nodig zijn en anderzijds gevolgen kunnen hebben. De ideale geboorte, zonder enige complicatie of tussenkomst zien we zelden gebeuren. Toch kunnen we ook de interventies voor een heel groot stuk gaan helen zodat ook hier weer weer ruimte ontstaat om te gaan groeien. Zuurstof Zuurstof is onmisbaar voor ons lichaam. Dat merken we al meteen als we eens diep ademhalen en frisse lucht inademen, dat kan enorm deugd doen. In sommige gevallen kan de zuurstoftoevoer voor de baby wat afnemen tijdens het geboorteproces, zoals de navelomstrengeling, paniek, duwen op de buik,.... Ook al gaat het soms over enkele seconden, het kan toch een invloed hebben op de fijne motoriek en sociale angsten.


Veel medische experts theoretiseren dat ADD, ADHD, autisme en het Asperger-syndroom verband houden met geboortetrauma. Recente onderzoeken hebben zelfs een verband aangetoond tussen ADD en ADHD en lange, moeilijke arbeid die meer dan 18 uur duurt. De druk op de schedel gedurende zo'n lange tijd legt onnodige druk op de hersenen. Studies hebben ook een verband gevonden tussen autisme en het Asperger-syndroom en zuurstofgebrek van één minuut of langer bij de geboorte en/of vacuümextractie of tanggebruik.

Bovendien kan stress en paniek tijdens de geboorte soms een noodreactie in de hersenen veroorzaken die de cognitieve paden opnieuw ordent.


Ongeloof

Ik merk dat dit voor velen vaak een moeilijk iets is om te bevatten en aan te nemen. Velen geloven dat bepaalde ontwikkelingsstoornissen, moeilijkheden, labels,....het gevolg zijn van toeval. Toch hebben veel onderzoeken aangetoond dat de geboorte-ervaring een oorzaak kunnen zijn.

Zo zien deze wetenschappers dat er hierdoor vertraging ontstaat op de ontwikkeling. Dat het kind meer tijd nodig heeft om dezelfde vaardigheden aan te leren dan kinderen zonder diezelfde traumasporen.

Ander uitgangspunt

De voorbije jaren werd de aandacht vooral gevestigd op het gebruik van alcohol, sigaretten, drugs, medicatie en toxische omgevingen als grootste invloed op de ontwikkeling van kinderen en vroeggeboortes. Terwijl recent de aandacht verschoven is naar de andere factoren die tijdens het geboorteproces zelf mee kunnen spelen.


Volgens John M. Grohol, Psy.D., kan er verandering plaatsvinden in de hersenen, vooral aan de frontale kwabben, bij bepaalde situaties:


- Het gebruik van tang of zuiger

- Het gebruik van epidurale pijnmedicatie, die de weeën kan vertragen en complicaties bij de geboorte kan veroorzaken.

- Baarmoedertraagheid, waarbij de weeën tijdens de bevalling vertragen of volledig stoppen.

- Te laat een keizersnede uitvoeren tijdens een moeilijke bevalling.

- Het inleiden van de geboorte

- Een tijdelijk zuurstofverlies doordat de navelstreng om de nek van een baby is gewikkeld.

- Maternale bloeding, die het bloed van het kind wegtrekt.

- Een medische professional die een baby te ruw uit het geboortekanaal trekt tijdens een moeilijke bevalling.

- Sociale angst en problemen met fijne motoriek zijn ook in verband gebracht met het korte zuurstoftekort.

- Een moeilijke bevalling waarbij de baby vastzit in het geboortekanaal

- ...

Welke gevolgen zagen ze bij het onderzoek: - Het niet halen of later behalen van mijlpalen in de kindertijd

- Gedrags- en cognitieve problemen

- Snel afgeleid of verveeld zijn

- Hevige emoties en driftbuien - Hyperactiviteit - Impulsiviteit - Slechte luistervaardigheid

- Moeite met het volgen van aanwijzingen. - Perfectionisme en faalangst - Fijne motorische moeilijkheden

- Onzekerheid en angst


Trauma of ervaring Trauma klinkt zo intens en heftig. Elke ervaring telt mee bij het vormen van die hersenen. Elke ervaring en emotie kan bepaalde verbindingen versterken, afzwakken of zelfs verleggen. Het is echt een opeenstapeling van momenten die opgenomen en verwerkt worden. De manier waarop jij als ouder kan omgaan met je kind zijn talenten en valkuilen kunnen erg helend werken. Je kan die traumasporen, die verbindingen gaan veranderen zodat talenten kunnen groeien en valkuilen minder zichtbaar worden. Dat is het mooiste van allemaal! Ik help je daar graag bij.Bron: - American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (5th ed.). Washington, DC: American Psychiatric Association.

- Gardener, H. Pediatrics, published online July 11, 2011.

- Linda Dodds, PhD, professor and director of research, department of obstetrics and gynecology, Dalhousie University, Halifax, Nova Scotia, Canada.

- Kyle Steinman, MD, medical director, University of Washington Autism Center, Seattle.

- Hannah Gardener, ScD, University of Miami Miller School of Medicine.

44 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page