top of page

Hoe ga je om met dat verlangen naar controle?

Je hebt graag de controle in handen. Je wilt dat je kinderen naar je luisteren en dat iedereen doet wat jij verlangt. Je checkt alles meermaals om toch maar zeker te zijn dat je niets vergeet.


Veel ouders en kinderen komen tegenwoordig in mijn praktijk langs omdat ze voelen dat ze de controle willen loslaten. Net die controle zorgt voor extra stress en spanning.


Wat is controle?

Controle is een sterke behoefte om de touwtjes in handen te hebben. Dit kan zich uiten in vaste gewoontes en routines, het stelselmatig controleren van je partner, perfectionisme, de nood voelen dat anderen steeds doen wat jij wilt.


De controle hebben is een fijn gevoel. Het geeft je veiligheid en zekerheid over wat er komen zal. Je behoudt het overzicht en botst niet op onverwachte situaties.


Oorzaken

Vanwaar die drang naar controle komt kan je vaak terugvinden in je prille begin, je geboorte. Het zou best kunnen dat je op een gegeven moment de controle kwijt bent geraakt in je eigen geboorteproces. Veel kinderen die met een keizersnede ter wereld kwamen werden plots overrompeld uit hun veilige cocon getrokken. Het geeft een zekere angst voor nieuwe situaties en de nood om zulke ervaringen te voorkomen.

Ook kinderen die ingeleid werden of kunstmatige oxytocine bijkregen zijn de controle verloren. Het werd extern voor hen gedaan zonder rekening te houden met hun eigen tempo.

Er zijn nog veel anderen mogelijkheden die de controlebehoefte stimuleren. Uiteraard zijn ook de eerste levensjaren erg van belang. Hoe verliep de verbinding? Werd je voldoende gehoord en gezien? Heb je situaties ervaren en meegemaakt die zo onprettig waren dat je ze liever vermijd, zoals een scheiding? Werd je gepest of steeds gekleineerd waardoor je nu die controle nodig hebt om jezelf sterk te voelen?

Ga maar eens terug naar je eigen tijd... wat weet jij nog?


Waarom die drang?

De angst om controle los te laten overheerst je. De meest voorkomende reden is onzekerheid. Je wilt controle houden omdat je op andere vlakken geen controle hebt of daar onzeker over bent. Door goed voorbereid te zijn en niets aan het toeval over te laten heb je een zekere controle ingebouwd over jezelf. Bovendien weet je dat wat je zelf doet, zeker voldoet aan je eigen verwachtingen.


Je wilt geen fouten maken en je vreest alles wat er zou kunnen misgaan. Dat geeft spanning en stress.

Het loslaten is dan ook niet eenvoudig.


De oplossing

Het is slim om samen met een deskundig iemand aan de slag te gaan met het loslaten van controle. Door angsten en spanningen bespreekbaar te maken ga je het vaak al anders bekijken. Samen met je coach krijg je inzichten in je eigen handelen.


Loslaten heeft als voordeel dat je:

- minder stress zal ervaren

- je meer sociale interactie zal hebben

- je weer kan genieten van spontane reacties

- je mentaal en fysiek kan ontspannen

- je nachtrust en gemoed erop vooruitgaan.

- je zelfvertrouwen en zelfbeeld worden sterker

- je verwachtingen worden bijgesteld en dat voelt je omgeving ook


Controle houden is een vorm van perfectionisme. Wil jij meer rust ervaren?

Wil je je kind de rust geven die het nodig heeft?


Meld je dan zeker aan voor een eerste gesprek, dan kijken we samen hoe we dat gaan doen.


Liefs, Daisy

Lees ook:

138 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page