top of page

Hoe Primitieve Reflexen Gedragsproblemen bij Kinderen Kunnen Verklaren

Het is een hartverwarmende taak, om te zien hoe onze kleintjes opgroeien tot vrolijke en gezonde kinderen. Maar soms, wanneer die kleine handjes zich angstig aan ons vastklampen of wanneer onverklaarbare driftbuien onze dag vullen, wensen we dat we hun innerlijke wereldje beter begrijpen. Primitieve reflexen kunnen gedragsproblemen bij kinderen verklaren.


Wat zijn primitieve reflexen? Primitieve reflexen zijn eigenlijk de eerste stapjes in de grote wereld, die baby's automatisch zetten. Net zoals een vogeltje instinctief weet hoe het moet vliegen, weten baby's door deze reflexen hoe ze bijvoorbeeld moeten gaan eten of hun verzorgers kunnen alarmeren.

Na een poosje, als kinderen groeien, zouden deze reflexen langzaam moeten verdwijnen – zoals een rups zich ontpopt tot een vlinder. Maar soms blijven deze reflexen langer dan nodig, en dat kan onze kinderen hun groei en ontwikkeling belemmeren.


Het Probleem van Niet Geïntegreerde Reflexen

woede en frustratie ontstaan

In de ideale ontwikkeling worden deze primitieve reflexen met de tijd bewust, wat betekent dat ze worden geïntegreerd in het kinderlijk zenuwstelsel om plaats te maken voor meer gecontroleerde en bewuste bewegingen. Wanneer deze reflexintegratie echter niet succesvol is, kan het kinderlijk lichaam op bepaalde momenten onverwacht teruggrijpen naar deze reflexmatige reacties, die nu ongepast zijn zoals woedebuien, huilen, wiebelen, bewegelijkheid,.... Ze kunnen zich niet goed concentreren, schrikken snel en vinden het soms moeilijk om vrienden te maken. Het heeft dus best een grote impact.


Angst en Stressbeheersing Als een kind constant in een staat van verhoogde waakzaamheid leeft vanwege niet geïntegreerde reflexen, kan dit hun vermogen om met stress om te gaan beïnvloeden en angstgevoelens verhogen. Kinderen kunnen moeite hebben met concentratie, overgevoelig zijn voor zintuiglijke prikkels en problemen ervaren met sociaal engagement.


De Rol van het Geboorteproces Het geboorteproces zelf kan een rol spelen in de integratie van reflexen. Trauma tijdens de geboorte, zoals langdurige arbeid of een snelle bevalling, kan invloed hebben op de neurologische ontwikkeling. Dit kan resulteren in blijvende primitieve reflexen die zich normaal gesproken zouden moeten integreren.


Het goede nieuws is dat reflexintegratietherapie kan helpen. Door gerichte oefeningen kunnen we kinderen assisteren bij het alsnog integreren van deze reflexen. Therapie kan leiden tot significante verbeteringen in gedrag, stressmanagement en angstniveaus. Zo kunnen ze volop groeien en ontwikkelen zonder enige belemmering.


Het herkennen en behandelen van ongeïntegreerde primitieve reflexen kan een krachtig hulpmiddel zijn in de ondersteuning van kinderen met angst en gedragsproblemen. Als reflexintegratietherapeut ben ik toegewijd aan het helpen van ouders om de onderliggende oorzaken van stress en angst bij hun kinderen te begrijpen en aan te pakken. Samen kunnen we de weg vrijmaken voor een harmonieuzere ontwikkeling en een gelukkiger kindertijd.

Met deze kennis ben je weer een stap dichter bij het ondersteunen van het welzijn van je kind. Als deze informatie resoneert met jouw ervaringen, aarzel dan niet om een professional te raadplegen voor verder advies en begeleiding.


Heb je vragen, opmerkingen of wil je meer weten over reflexintegratietherapie? Laat een reactie achter of neem contact op. Samen kunnen we het pad effenen naar een kalme en zelfverzekerde toekomst voor je kind.8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page