top of page

Iets doen voor de ander versus pleasen


We hebben allemaal onze eigen manier om liefde te geven aan anderen. Sommigen doen dit met kleine cadeautjes, anderen verkiezen knuffels, een uitstapje, complimentjes,... Deze voorkeur helpt ons om ons elke dag goed in ons vel te voelen. Stiekem verwachten we hetzelfde van de mensen in onze omgeving, dus ook onze kinderen. Net als wij hebben ook zij een eigen voorkeurstaal om hun liefde te uiten.

Waarom de liefdestaal van je kind belangrijk is Liefde is een van de belangrijkste basisbehoefte van kinderen. Ze hebben het nodig om op te groeien tot emotioneel sterke volwassenen die liefde kunnen geven en ontvangen. Het ontdekken van die voorkeurstaal van je kind en deze leren ‘spreken’ helpt je om jouw liefde voor je kind op een manier uit te drukken die hij begrijpt en nodig heeft. Je kind voelt zich begrepen en geliefd en zal meer en meer zelfvertrouwen krijgen. Dat wil jij toch ook?

Hoe meer jij de taal van je kind kan spreken, hoe meer liefde je in zijn liefdespotje stopt. Een goed gevuld potje zorgt voor energie, durf, vertrouwen, zelfvertrouwen, veerkracht,... Zodra een potje leeg geraakt ontstaat er frustratie, prikkelbaarheid, frustratie, boosheid,... Ik kan dus niet hard genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat de liefdestank van je kind gevuld wordt. En dat niet alleen, het is ook belangrijk dat deze tank gevuld blijft. Hoe je dit doet? Door de belangrijkste liefdestaal van je kind aan te spreken. Als je ook de liefdestaal van je kind spreekt, zal je merken dat het gedrag verandert. De taal van dienstbaarheid. Een van deze liefdestalen is die van dienstbaarheid. Die kleine handelingen die je doet om je kind te helpen, te plezieren. Je kind wil dan graag helpen, verantwoordelijkheid opnemen en ook jou plezieren met kleine dingetjes. Mijn oudste zoon spreekt deze taal enorm goed. Hij kan echt opfleuren als hij eens pannenkoeken mag bakken zonder hulp, of als hij een tas chocomelk mag maken voor de papa, iets kan uitleggen aan de broer,... Dan voelt hij zich geliefd. Omgekeerd geldt dit natuurlijk ook. Hij voelt zich erg geliefd als ik, de papa of broertje iets voor hem doen: een glas melk halen, zijn lievelingseten klaarmaken, een vriendje uitnodigen voor hem,.... Dienstbaarheid versus pleasen. Is dit dan hetzelfde als pleasen? Neen, zeker niet. De intentie is geheel anders. Een kind dat gaat pleasen, zal dit doen om gewaardeerd te worden en erbij te mogen horen. Hij zal dan zichzelf eerder aan de kant schuiven in ruil voor wat appreciatie. Hier is dus een stukje onzekerheid dat meespeelt. Dienstbaar zijn komt vanuit een geheel andere insteek. Dan is het doel niet die appreciatie maar tonen dat je graag gezien wordt. Hier draait het niet om onzekerheid maar net zekerheid. Je weet dat je er mag zijn en wilt dit ook tonen aan anderen door hen te plezieren en te bedanken voor hun liefde.


Tips

 • Help je kind geregeld om de werklast te verlichten

 • Leer je kind om dingen beter of efficiënter te doen

 • Steun hem bij inspanningen

 • zoek een goede balans zodat je kind nog voldoende zelfstandigheid kan verwerven

 • Reageer als je kind het even moeilijk heeft


Voorbeelden:

 • Samen de was doen

 • Maak samen een maaltijd of laat je kind meehelpen een weekmenu te maken

 • Haal samen boodschappen

 • Laat je kind ontbijt op bed maken voor jou of iemand anders binnen het gezin

 • Geef je kind ruimte om voor broertje of zusje te zorgen

 • Laat je kind meehelpen en denken in een make-over van een kamer of deel van je huis

 • Pak samen de tuin aan

 • Laat hem helpen met de voorbereidingen voor een speciale dag, Feestdag of verjaardag

Combinaties tussen liefdestalen

Als je kind deze taal als voorkeurstaal heeft wil niet zeggen dat de andere talen niet aanwezig zijn. Het is belangrijk om alle 5 liefdestalen te gebruiken om je kind te laten merken en voelen dat je van hem houdt.

22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

댓글


bottom of page