top of page

Je kind leren omgaan met 'neen'

Hoe vaak zeg jij 'neen' tegen je kind? Vaker dan je zou willen? Wist je dat een ouder gemiddeld 30 keer per dag 'neen' zegt tegen hun kind? Heb je dan ook het gevoel dat hoe vaker je 'neen' zegt, hoe slechter je kind naar je luistert? Oh, en dan komt de frustratie bij jou maar ook bij je kind. De spanning stijgt.

Ik geef je 5 tips om je kind te helpen en te leren om te gaan met 'neen.



1-2 Zeg wat je doet en doe wat je zegt.

Zorg voor duidelijkheid. Als je zelf vertelt wat je doet en waarom je de dingen zo doet, dan stel je een duidelijk voorbeeld. Je biedt vertrouwen en veiligheid. Bovendien leg je uit hoe de wereld werkt, wat voor ons vanzelfsprekend en duidelijk is, is dat voor een kind vaak niet. De reden waarom zaken wel of niet kunnen is dan ook erg belangrijk, het motiveert hen om er naar te luisteren. Alles wat je zegt moet je ook doen, zo niet geloven ze je toch niet en gaan ze gewoon door. Wees consequent. Als ze vandaag in de zetel mogen springen en morgen plots niet, kan dit best verwarrend zijn. Kinderen weten graag waar ze aan toe zijn, willen houvast en duidelijkheid.

3 De wensen van je kind.

Het gebeurt ook wel dat je kind niet helemaal begrijpt waarom iets niet mag, net omdat het in zijn denkwereld wel mogelijk is. Dat kan dan voor boosheid zorgen. Kinderen moeten nog leren om te gaan met teleurstellingen, zelf volwassenen hebben het hier nog vaak moeilijk mee. Een teleurstelling wordt makkelijker te plaatsen als anderen je gevoel erkennen en begrijpen. Zeg je kind wat je ziet en merkt aan hem: 'Je wilt echt graag nog even op je tablet spelen he? Ik wou dat ik kon toveren en de tijd kon veranderen, dan kon je nog 10 minuten langer spelen. Het begrip en de erkenning zorgen ervoor dat je kind zijn boosheid kan zakken en de teleurstelling dus minder groot is.


4 Spreek verwachtingen uit

We hebben nogal snel de neiging de negatieve dingen te verwoorden. Alles dus wat we niet willen dat er gebeurt.'Niet aankomen', 'stop daarmee', 'niet doen'. Je kan natuurlijk ook zeggen wat je wel wilt zien. Hoe wil je dat het wel verloopt? Bijvoorbeeld: 'Je schoenen niet in de keuken laten rondslingeren' wordt dan 'Zet je schoenen in de schoenkast.' Je zegt hetzelfde op een andere manier. Het voelt minder bekritiserend voor een kind. Of 'Niet slaan aan je broer' wordt dan 'sla op een kussen of zeg hem wat je voelt'.

5 Keep calm and choose yout battles

Bedenk jezelf steeds of het de energie waard is. We zitten soms te veel op de kap van onze kinderen, uit eigen emotionele blokkades. Stel prioriteiten, wat is echt belangrijk voor je? Laat ze af en toe eens exploreren, ontdekken en ervaren hoe alles loopt. Gun ze wat vrijheid, dat geeft ook vrijheid en rust aan jezelf. Blijf kalm, jouw frustratie triggert ook hun frustratie. En hoe moeilijk het soms ook is, het gaat altijd weer voorbij.


Deel gerust deze waardevolle tips met andere ouders.


54 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page