top of page

Jouw invloed als ouder op faalangst bij je kind.

Faalangst komt erg vaak voor bij kinderen. De druk die op de kinderen hun schouders rust wordt steeds groter. Jij als ouder hebt een grote invloed op de faalangst van je kind. Wat zijn de do’s en don’ts? Ik vertel het je in deze blog.



2 Soorten faalangst

Faalangst kan zich op 2 manieren uiten, positief of negatief. Bij de negatieve vorm is de angst om te falen en fouten te maken zo groot dat je je liever verstopt, de situatie vermijdt,… De positieve variant geeft je net een gezonde spanning die je motiveert om beter te presteren. Een beetje faalangst kan geen kwaad, zodra het als last wordt ervaren en het je afremt dan kan je dit best aanpakken. Zo niet daalt je zelfvertrouwen en krijg je een negatief zelfbeeld.


Falen kan op 3 vlakken

Negatieve faalangst kan zich uiten op 3 vlakken: cognitief, sociaal en motorisch.

Cognitieve faalangst -> Angst om te falen bij schoolse taken, bijvoorbeeld angst om een onvoldoende te halen bij proefwerken of toetsen.

Sociale faalangst -> Angst om te falen bij sociale taken, zoals angst om niet gekozen te worden bij gym of angst om uitgelachen te worden tijdens een spreekbeurt of presentatie.

Motorische faalangst -> Angst voor lichamelijke of competitieve taken, zoals opzien tegen de gymles of angst voor het mee te doen aan een sportwedstrijd of competitie.


Jouw invloed op faalangst.

Het ene kind is gevoeliger om faalangst te ontwikkelen dan het andere. Elke ervaring die een kind opdoet spelen een rol in combinatie met het karakter. Hooggevoelige en hoogbegaafde kinderen hebben er sneller en vaker last van dan anderen kinderen. Dit komt vaak doordat hun rechtvaardigheidsgevoel zo sterk is dat ze elke mogelijke fout ten opzichte van regels en afspraken niet kunnen verdragen. Perfectionisme is ook een grote factor. Als je alles perfect juist wil krijgen, dan is elke kleinste fout voldoende om je enorm slecht te voelen. Een van de belangrijkste rollen kunnen we toeschrijven aan de ouders. Elke reactie die jij geeft aan je kind en elk voorbeeld dat je stelt komt enorm hard binnen, positief of negatief. Als je als ouder zelf faalangstig bent en dus situaties gaat vermijden, je lichaamstaal de spanning uitdrukt die je voelt, … dan pikt je kind dat op. Hij leert dan om in deze situaties zich ook gespannen te voelen en vermijdingsgedrag te stellen. Vind jij resultaat ook belangrijk? Ben je misschien ook een perfectionist? Dan lag je misschien de lat wat te hoog voor je kind. Een kind dat het gevoel heeft perfect te moeten zijn, ervaart de ene faalervaring na de ander. Wat verwacht je zoal van je kind? Is dit aangepast aan de leeftijd? Vergelijk je je kind soms met andere kinderen? Al deze verwachtingen, hoe onbewust ze soms ook zijn, drukken op de schouders van je kind. Bovendien wil een kind zo graag voldoen aan de verwachtingen van de ouders, want je ouder pleasen is een doel, dat zijn eigenwaarde alleen maar daalt als hij de mogelijkheden niet heeft die nodig zijn.


Hoe kan je als ouder helpen?

Misschien heeft je kind faalangst of ga je liever preventief te werk. Met deze tips kan je al een heel verschil maken.

  • Vergeet zeker niet dat kinderen met faalangst dit steeds erg goed proberen te verstoppen. Want hun angst op zich is al een vorm van falen. Probeer dus niet teveel je kind te veranderen want dat geeft het gevoel dat ze niet goed genoeg zijn.

  • Laat je kind zichzelf zijn, maak alles erg bespreekbaar en biedt een veilige plek.

  • Pas je verwachtingen aan aan de leeftijd van je kind.

  • Deel opdrachten op in kleine stukjes. Zo ervaren ze minder druk en meer succes. Het geeft je weer extra kansen om je kind te prijzen voor zijn kunnen en het proces dat hij doorloopt.

  • Wees niet gefocust op het resultaat. Kijk naar de nieuwe uitdagingen die je kind heeft genomen om dit te bereiken.

  • Complimenten zijn leuk. Geef deze ook over het proces en niet het resultaat.

  • Wees een voorbeeld in fouten maken en toegeven. Niemand is perfect. Laat zien dat jij leert uit je fouten, denk samen na over de mogelijkheden die fouten je kunnen bieden.

Kinderen ervaren ook op school erg veel faalangst. De druk ligt er steeds hoog. Ze moeten mee met de rest, ze vergelijken zichzelf al snel met de anderen maar ook de reactie van leerkrachten speelt een belangrijke rol.

In Praktijk De Lotus kan je faalangsttrainingen volgen als kind om sterker in je schoenen te staan. Om in een growth mindset naar de situatie te kijken en je zelfvertrouwen te vergroten. Hou zeker de facebookpagina en de website in het oog of mail voor meer informatie.

216 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page