top of page

Oxyto-watte?

Oxytocine, een best wel moeilijk woord voor gelukshormoon of knuffelhormoon. Een stofje dat vrijkomt in de hersenen als je plezier beleefd. Dit stofje is erg belangrijk om je goed te voelen, geliefd en vooral gehecht.


Oxytocine en hechting

Oxytocine is één van de zwangerschapshormonen die vóór, tijdens en na je zwangerschap van grote invloed zijn. Het wordt geproduceerd door een klein onderdeel van je hersenen, de hypothalamus. Het hormoon speelt een belangrijke rol bij het opwekken van de bevalling en tijdens de borstvoeding. Daarnaast is het van invloed bij de bevruchting en bevordert het de hechting met je kindje. De naam ‘oxytocine’ komt van het Griekse woord okytokos, wat ‘snelle geboorte’ betekent.


Na de geboorte zorgt oxytocine van de moeder ervoor dat er tijdens de borstvoeding melk vrij komt. De laatste tijd wordt steeds duidelijker dat oxytocine bij vele sociale interacties een belangrijke rol speelt. Het zorgt door zijn werking op de hersenen van zowel de moeder als het kind voor een band tussen beiden. Al tijdens het einde van de zwangerschap stimuleren de stijgende oxytocinespiegels de band tussen moeder en kind. Tijdens het voeden zorgt oxytocine door zijn werking op de hersenen van de moeder voor een rustgevend effect, en stimuleert het haar interactie met en de hechting aan het kind.


Kinderen die zijn op gegroeid in een weeshuis hebben veel langere oxytocine-bloedspiegels dan kinderen die in een normale gezinssituatie zijn opgegroeid. Kinderen die vroeg in de ontwikkeling een niet veilige omgeving hebben gehad blijken zelfs na drie jaar nog niet in staat om normale stijging van oxytocinespiegel in het bloed te krijgen tijdens een warm lichamelijk contact met hun ouders. Een recente studie bij vrouwen, moeders, die zelf als kind ook geen veilige hechtingsomgeving hebben gehad, liet zelfs een permanent lager effect zien. De oxytocinespiegels in het hersenvocht waren bij deze volwassen vrouwen sterk verlaagt, wat doet vrezen dat lagere oxytocinespiegels door hen doorgeven kunnen worden aan de volgende generatie.


Oxytocine remt ook de stress.Als een kind een uitdaging aangaat kan de moeder via lichamelijk contact of via geruststellende woorden het kind tot rust brengen. De geruststelling zorgt voor afgifte van oxytocine vanuit de hersenen.

Oxytocine kun je zien als de boodschapper van affectie, gulheid, rust, vertrouwen en verbondenheid.

Best een belangrijk stofje dus


14 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page