top of page

Vergroot het zelfvertrouwen van je kind

Al vanaf we dat kleine babytje in onze handen dragen, hebben we invloed op het zelfvertrouwen van ons kind. Onbewust ga je dingen zeggen of doen die dat zelfvertrouwen kunnen verhogen of net verkleinen. Uiteraard willen we allemaal dat ons kind zich goed voelt en voldoende zelfvertrouwen heeft om sterk in het leven te staan, toch?


Volgens Emmerson bouw je al vanaf de zwangerschap aan het zelfvertrouwen van je kind. Als je kind gewenst en welkom is voelt je baby'tje dat meteen. Kinderen die minder enthousiast onthaalt werden zullen eerder aan zichzelf gaan twijfelen en zich afvragen of ze er wel mochten zijn. Uiteraard spelen er nog allerlei andere factoren mee. Zoals het moment van de geboorte. De mate waarin het geboorteproces natuurlijk verliep, op het tempo van je baby maakt dat hij zich geliefd en begrepen voelt, dat hij zichzelf mag zijn.

Het vormt zijn beel van de wereld. Als je kindje na de geboorte dan ook nog eens bij jou tot rust mocht komen, vorm je die stevige basis van veiligheid en vertrouwen. Couveuse kindjes of kindjes die minder snel bij mama mochten liggen zullen die rust en veiligheid minder snel terugvinden. Allerlei situaties spelen een belangrijke rol. Elke ervaring dat je kindje vanaf baby tot nu heeft meegemaakt bouwen aan het zelfvertrouwen van je kind. Stel je voor dat zijn start minder positief is verlopen en jij als mama enorm veel verbinding hebt kunnen maken en heel wat traumasporen hebt kunnen helen, dan heb je dat zelfvertrouwen vooruit geholpen. Een kind dat zich al niet helemaal welkom voelt en dan nog eens gepest wordt op school zal zijn zelfvertrouwen alleen maar voelen dalen. Hoe kan jij het zelfvertrouwen boosten? Heel eenvoudig: LOSLATEN.


Verwachtingen loslaten Het is belangrijk om bepaalde verwachtingen en gedachten los te laten. Een kind moet een kind kunnen zijn dat op ontdekking uit kan gaan. Een kind moet kunnen leren vanuit zijn ervaringen. Soms verwachten we te veel op een te korte tijd. Die verwachtingen worden bepaalt door onze eigen persoonlijke behoeften. We willen dat onze kinderen hun rommel opruimen, mee helpen met de tafel af te ruimen, zindelijk zijn op 3 jarige leeftijd, beleefd zijn, mooi in de pas van de maatschappij meestappen,....

Waarom verwacht je die dingen van je kind? Is het omdat het je meer tijd en ruimte geeft om iets voor jezelf te kunnen doen? Is het omdat je bang bent voor reacties van anderen?

Wat wilt je kind?

Loslaten van je bezorgdheid

Je wilt je kind beschermen voor mogelijke gevaren. Alleen zijn die dingen net heel leerrijk.

Natuurlijk moet je je kind begeleiden en moet je ervoor zorgen dat er geen ongelukken gebeuren.

Door de hele tijd 'pas op!' , 'let op voor...', 'zorg dat je niet...', te zeggen, creëren we het idee dat alles bedreigend en gevaarlijk kan zijn. Het kan angst inboezemen en kinderen meer en meer afremmen om op ontdekking te gaan. Ze kruipen in hun schulp en verstoppen zich voor mogelijke gevaren. We zouden net ons kind moeten begeleiden om op ontdekking te gaan, te experimenteren, te ervaren wat ze kunnen en waar hun grenzen liggen. Ze voelen dat jij je kind vertrouwen geeft, vertrouwen had in hem en zijn kunnen, dat je hem respecteert in wie hij is. Dat geeft zijn zelfbeeld en zijn zelfvertrouwen een hele boost.


Doe de test!

Deze 2 vragen helpen je te bepalen of je het kan toelaten of niet.


1. Is het levensgevaarlijk?

2. Brengt het schade/last aan zichzelf of aan andere personen? Als het antwoord op deze twee vragen ‘nee’ is, dan kun je dus prima ‘ja’ zeggen. Dan is het goed en leerrijk voor je kind om die ervaring aan te gaan. Uiteraard onder jouw toezicht.


 

Wil je meer leuke en leerzame tips? Download dan zeker mijn gratis E-book.


38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page