top of page

Wat er zo bijzonder is aan introverten

Sommige kinderen zijn nu eenmaal rustiger, stiller en meer teruggetrokken dan anderen. Daar is niets mis mee. Ikzelf was ook altijd zo. Ik kreeg er vaak opmerkingen over. Ik begreep niet dat iets wat voor mij zo natuurlijk en comfortabel voelde, zoveel kritiek kon opleveren. Het deed me nog meer twijfelen aan mezelf als persoon, dus speelde ik kameleon. Dat is vast niet wat jij voor ogen hebt voor je kind. Introverten waren in mijn ogen 'niet goed', 'niet aanvaard', 'niet sociaal', er was iets mis mee. Dat gevoel had ik als kind altijd meegekregen door de vele reacties van anderen. Ik was stil, en toch had ik alles gehoord en gezien. Dat voelde voor mij veel beter dan actief meepraten. Ik ben niet zo'n praatjesmaker. Voelde ik me uitgesloten? Zeker niet.

Alleen zijn

Ik kon er echt van genieten om alleen te zijn. Enkel ik en de stilte. Ik verveelde me niet, ik kon me steeds prima alleen vermaken. Dat is een geweldige eigenschap aan introvert zijn. Het zorgt voor zelfstandigheid.


Zelfstandig

Hulp van anderen? Neih, dat is niet nodig. Als introvert probeer je het eerst zelf op te lossen, echte plantrekkers zijn we. Lukt het echt niet? Dan is hulp wel welkom hoor.


Angst en onzekerheid

Verlegen kinderen hebben vaak angst en onzekerheden waardoor ze zich verschuilen. Introversie is niet gedreven vanuit angst. Het is een keuze, de keuze om zichzelf te zijn. Het is soms lastig om die door angst gedreven kinderen te onderscheiden van de introverten. Soms is het zelfs een combinatie van beiden.

Verbonden met vrienden

Ik had altijd maar 1 of 2 vriendinnen. Grote vriendengroepen waren niet aan mij besteed. Dat is dus eigen aan introverten. De verbinding is belangrijk, oppervlakkige contacten is niet wat we zoeken. Als we ons verbonden voelen dan steken we ook energie in die vriendschappen.


Voorzichtigheid

Eerst kijken, observeren, afwachten. Eerst denken, dan doen. Herkenbaar? Soms kan ik ook wil impulsief zijn hoor. Het is wat siuatie afhankelijk denk ik.

Zuining op de stem.

Ik was de stille van de hoop. Ja, enkel het belangrijke zullen we vertellen. Er zomaar iets uitfloepen zal niet snel gebeuren. Een regulier babbeltje over koetjes en kalfjes is niet echt iets om te doen, neen, we gaan lieveer de diepte in.

Observeren en luisteren Sommigen noemen het passief gedrag. Als introvert is observeren en luisteren gewoon veel aangenamer om te doen. Toch wordt alle informatie opgepikt hoor, zelfs meer dan wat anderen opnemen. Bovendien is het niet fijn om in de belangstelling te staan, dus dat stil zijn helpt daar wel bij. Een luisterend oor dat niet teveel terug zegt? Dat kan je vinden bij introverten.



Tips


1. Verken langzaam nieuwe situaties

Voor introverte types zijn nieuwe omgevingen en nieuwe mensen vaak spannend. Verwachten niet dat je kind heel actief gaat socializen. Ga er extra vroeg naartoe om de omgeving te verkennen. Je zou ook samen even van een afstandje de situatie kunnen observeren, of bijvoorbeeld van te voren bespreken waar jullie heen gaan, welke mensen er zullen zijn, wat er waarschijnlijk gaat gebeuren, hoe dat kan voelen en wat je kind bijvoorbeeld kan zeggen om een gesprekje aan te gaan. “Maar vooral: ga langzaam, en ga wél”

2. Gun je kind pauze

Introverte kinderen raken vaak uitgeput van sociale activiteiten, terwijl extraverten juist energie krijgen van mensen om zich heen. Het is helemaal oké om even naar buiten te gaan om te ontspannen of een andere ruimte op te zoeken als daar nood aan is.


3. Bewonder je kind als hij een risico neemt

Laat weten dat je je kind bewondert als hij iets deed dat hij nieuw, eng of ongemakkelijk vond. Je moet wel goed herkennen wat je kind precies op dat moment aan het overwinnen is. Probeer daarom ook zo specifiek mogelijk te zijn. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik weet dat je het eng vindt om naar het verjaardagsfeestje van Tom te gaan, maar ik ben trots op je dat je het toch probeert’.


4. Benadruk positieve ervaringen

Vaak blijken spannende situaties achteraf toch mee te vallen: de nieuwe juf blijkt best grappig te zijn, hij heeft een vriendje op het voetbaltoernooi gemaakt en hij had met twee jongens op het verjaardagsfeestje gekletst. Probeer je kind te wijzen op de positieve dingen. Het helpt je kind helpen om zelfregulerend(er) te worden over gevoelens als angst en nervositeit voor een sociale gebeurtenis.


5. Motiveer de passies van je kind

Het komt vaak voor dat introverte kinderen andere interesses hebben dan extraverte kinderen. Introverte mensen vinden het misschien veel interessanter om bepaalde boomsoorten te bestuderen, terwijl extraverte kinderen laaiend enthousiast van een voetbal raken. Wijk gerust af van de staandaard opties en zoek naar waar je kind écht gelukkig van wordt. Of dat nou games of vogels zijn, als het hen geluk geeft, geeft het jou dat ook.


6. Bespreek het met de leraar

Het is daarnaast ook verstandig om het met de leraar op school over de introversie van je kind te hebben. Het kan voorkomen dat sommige leraren er – ten onrechte – van uitgaan dat je kind lui, ongeïnteresseerd of zelfs arrogant is.


7. Leer je kind voor zichzelf op te komen

Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Maar blijf benadrukken dat de mening van je kind net zo waardevol is als die van alle andere kinderen. Hoe vaak dan ook. Je kind mag ‘nee’ zeggen tegen andere kinderen als bijvoorbeeld zijn speelgoed afgepakt wordt.


8. Zorg ervoor dat je kind zich gehoord voelt

Probeer zo goed als mogelijk te luisteren naar je kind, en vragen te stellen om er achter te komen wat hem mogelijk dwars zit. Introverte types hebben namelijk de neiging om in hun eigen wereldje te leven. Als je als ouder niet luistert en reflecteert, is het gevaar dat kinderen in hun eigen wereldje verdwalen, waardoor zij steeds meer geïsoleerd raken.


9. Een enorme vriendenkring is niet de norm

Bevestig dat het echt niet nodig is om ontzettend veel vrienden te hebben, één of twee vriendjes is prima. ‘Populair’ zijn boeit ze niet. Ze kunnen daar zelfs een beetje op neerkijken. Bij introverte mensen gaat het vaker om kwaliteit dan kwantiteit.


10. Waardeer het karakter van je kind

Het gaat niet alleen om het accepteren van het karakter van je kind, maar de introversie ook daadwerkelijk waarderen. Introverte kinderen zijn over het algemeen namelijk vaak attent, geconcentreerd en kunnen heel goed luisteren, zolang ze op een plek zijn die voor hen werkt.

94 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page