top of page

Zo kan je WEL goed genoeg zijn!

Dat kwellende gevoel niet goed genoeg te zijn kan ons leven enorm bepalen. Het kan je kwellen, doen twijfelen en je erg onzeker maken. Hierdoor zal je kansen missen, leuke momenten vermijden en kom je in een vicieuze cirkel terecht.


Ontstaan en groei van dit gevoel Dit gevoel is op een gegeven moment ontstaan. Een bepaalde ervaring heeft het gevoel voor de eerste maal opgeroepen en sindsdien wordt het steeds vaker opnieuw getriggerd. Dit eerste moment kan zelfs al ontstaan zijn bij de ontdekking van je aanwezigheid in de baarmoeder. Als je moeder nog niet klaar was om deze rol op zich te nemen en je onverwacht kwam, dan kan dit jouw eerste ervaring zijn met afwijzing. Je voelde je hier ook al niet helemaal welkom. Het kan ook later zijn, op een moment waarop je ouders heel boos op je werden, we kritiek kregen op iets persoonlijk, we genegeerd werden, emoties afgewezen werden en niet gevoeld mochten worden,... Op dat moment ervaren we voor het eerst een gevoel van afscheiding, niet langer geliefd en verbonden. En omdat we op die jonge leeftijd nog helemaal openen en één en al “gevoel” zijn, identificeren we ons met dat gevoel, en gaan we denken 'Ik ben niet goed genoeg", gevolgd door de vraag " Wat heb ik gedaan om deze liefde en verbinding te verliezen? ". In dat moment wordt de angst “niet goed genoeg te zijn” in ons geboren.

Belangrijker nog dan de vraag "Wat heb ik gedaan om deze liefde en verbinding te verliezen?", is de volgende vraag die we ons dan gaan stellen: "Wat moet ik doen om die liefde en aandacht terug te krijgen?" Het gedrag wat we op dat moment onbewust of bewust kiezen, om die aandacht en liefde van onze ouders terug te krijgen, heeft de kracht onze verdere leven én onze toekomst te bepalen.


Zo gaan we ermee om

Het gevoel van afwijzing kan zwaar wegen, we doen dan ook alles wat we kunnen om dat gevoel te vermijden en niet meer te ervaren. Dat uiten we dan onbewust in ons gedrag.

Zo kan het zijn dat je erg veel bevestiging nodig hebt en deze dan ook opeist met je gedrag. Je wilt gezien en gehoord worden, je zal dingen doen om even die aandacht te krijgen zodat je die liefde en verbinding weer kan voelen. Dat kan gaan van tekeningen maken, uitblinken in sport, goede punten behalen,... maar ook dingen stuk maken, rommel maken, harde taal gebruiken, clownesk gedrag, grapjes maken, stemmetjes gebruiken,...


Ook als volwassenen kan dit erg zichtbaar worden in wat je doet in het huidige leven. Dan zal je beslissingen maken waarbij je trotsheid wil opmerken bij die persoon waarmee je verbinding zoekt. Misschien ga je wel een succesvol bedrijf uitbouwen net als je vader zodat je liefde en goedkeuring kan krijgen. Want je vader steekt al zijn tijd in zijn bedrijf, dan zal dit echt wel belangrijk zijn voor hem. Die overtuigingen worden gevuld met de ervaringen die je als kind opdoet, elke dag opnieuw. Het triestige is, dat ook al bereik je dat doel, je gevoel 'genoeg' te zijn, zal nog steeds niet voelbaar zijn.


Dit gevoel beperkt je om voluit te leven. Je gaat pleasen, jezelf aanpassen en veranderen om die bevestiging en liefde te krijgen waar je zo naar verlangt. Je raakt jezelf kwijt, je creërt meer en meer onrust en stress en raakt helemaal verloren in deze cirkel van afwijzing.

Dit helpt je vooruit

Het bewust worden van je eigen patronen, helpt je om weer sterk in het leven te staan en de patronen die je afremmen te doorbreken. Eerdere trauma's en kwetsuren weghalen, verwerken en een plaats geven zodat er weer ademruimte ontstaat om te groeien, dat is nodig om vreugde te ervaren en ten volle te kunnen genieten. Een krachtige combinatie van reflexintegratie, waarbij we onbewuste bewegingen en reacties van het lichaam in balans brengen, hypnotherapie en mindcoaching om bewuster in het leven te staan zijn dé meest efficiënte methodes om snel en blijvende resultaten te boeken, bij zowel kinderen als volwassenen. Neem die angst en onzekerheid weg, grijp die kans om te groeien en meer (zelf)vertrouwen te krijgen zodat je elke dag weer kan voelen hoe belangrijk en waardevol je bent.39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page