top of page

Zo leert je kind weer zelfstandig te spelen

Net als je in die flow zit van je werk, net wou beginnen koken of je 5 minuutjes neer wou zetten hoor je: 'Mama, ik wil met jou spelen!'. Zucht. Je moet altijd maar meespelen, erbij zijn, helpen,.... En dat vind je op zich niet erg maar af en toe eens met je eigen interesses bezig zijn wil je toch ook wel. Hoe stimuleer je je kind om zelfstandig te spelen?


Veiligheid

Een kind dat zich niet lekker voelt in zijn vel zal meer aandacht opeisen. Ze willen telkens opnieuw aftoetsen of je emotioneel beschikbaar bent. Dat doen ze door je nabijheid te vragen, je erbij te willen betrekken en zeker te zijn dat je ook met je gedachten bij hen bent. Dit is een belangrijke basisbehoefte dat al vanuit de zwangerschap en geboorte beïnvloed wordt. Die cruciale eerste momenten bepalen hoe snel je kind een onveilig gevoel ervaart.


Minder is meer

Het klinkt misschien wat vreemd maar doe minder. We voelen steeds meer en meer druk om alles te laten vallen voor onze kinderen. En ja, je mag inderdaad samen leuke dingen doen, uiteraard, maar moet dit ook elke seconde van de dag? Soms kan je ook gewoon op de achtergrond aanwezig zijn.


Doordat we net bovenop onze kinderen zitten ontnemen we hen heel veel kansen om creatief te zijn en fantasie te gebruiken. We geven de oplossing al voor onze kinderen erover hebben kunnen nadenken. Het oplossingsgericht denken moet een kind ook leren en dan moet hij ook voldoende oefenkansen krijgen.


Vervelen mag

Ik hoor veel ouders in mijn praktijk die om de haverklap nieuw speelgoed aankopen om de verveling tegen te gaan. We zijn in deze tijd erg verwend met schermen en spelletjes die onze lege momenten maar al te graag opvullen. Als je dan even niets om handen hebt, dan voelt dat even vreemd en eng aan. Vervelen heeft net een hele hoop voordelen. Je leert creatiever te zijn, je kan je ontspannen, prikkels en emoties komen tot rust, even onthaasten en ont-moeten, dat kan ook deugd doen.Extra tips:

Uiteraard heeft elk kind zijn eigen manier van denken en doen en zijn de behoeften voor iedereen verschillend. Wil je meer weten over de specifieke behoeften van je kinderen en hij jij meer rust en ademruimte kan brengen in je gezin? Dan is het gratis ebook ideaal voor jou: In 4 stappen leer je om handig in te spelen op die behoeften en versterk je het zelfvertrouwen van je kind.


Je vindt hem hier.


55 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page