top of page

Zo neem je weer controle over je eigen leven!

Vraag je je wel eens af welke impact de manier waarop jij verwekt, gedragen en geboren bent, heeft op wie je nu bent?

Aangezien de meeste mensen zich niets meer herinneren van deze periode, kunnen ze het ook moeilijk geloven dat dit effectief invloed heeft op hun leven. Je hebt dan op bewust niveau geen herinneringen meer aan je geboorte maar in het onbewuste deel van je brein waarin emoties en gevoelens zijn ontstaan, ligt dat stuk net wél opgeslagen. Het is net goed om je daar heel bewust van te zijn, want alles wat je doet, alles wat je zegt, alles wat je voelt kan je terug leiden naar dat ene intense moment van je geboorte.


Jouw verhaal

Toen jij in je moeders buik zat werden jouw lichamelijke en emotionele behoeftes hopelijk al vervuld. Tijdens die 9 maanden ervaarde je heel wat prikkels, emoties en ervaringen. De manier waarop jij die periode in de buik hebt ervaren is een richtlijn geworden voor je leven. Misschien voelde jij je wel alleen, ongewenst, heel geliefd en welkom. Misschien had je weinig verbinding met je moeder omdat ze het veel te druk had of voel je stress,angst en bezorgdheid omdat de gedachtegang van je moeder continu bleef lopen en ze zelf stress ervaarde. Misschien had je moeder wel heel wat zorgen over haar werk, haar gezondheid, over jouw broertje of zusje die zij in een eerder miskraam verloor en gaf dat jou een onveilig gevoel. Misschien had je het heel leuk samen en voelde je de verbinding telkens ze haar hand op haar buik legde en je zachtjes streelde of was er net heel weinig contact en weinig aandacht van mama, schoof je je eigen behoeftes opzij en ben je je gaan aanpassen.


Thema's van je leven Na ongeveer 9 maanden zwangerschap brak eindelijk die dag aan dat je geboren mocht worden. Heel ons wezen is erop gemaakt om op een volledig natuurlijke manier geboren te worden. Het geboorteproces bestaat uit verschillende fases die een baby dient te doorlopen én die van invloed zijn op de verdere groei en ontwikkeling. Tijdens de bevalling is het natuurlijk goed dat er medische hulp en ondersteuning is, zolang je je ook realiseert dat die een invloed zijn op de ontwikkeling en het groeiproces van je kindje. In het allerbeste geval zijn geen ingrepen nodig en was het een gewone natuurlijke geboorte met weinig bijzonderheden. Dit is vaak niet het geval. Elke gebeurtenis, hoe klein of hoe groot ook, speelt een rol in het vormen van bepaalde gedragspatronen.


Die hele periode van 9 maanden in de buik van jouw moeder, de geboorte en die eerste twee jaren van jouw leven, zegt alles over jou NU. Het heeft te maken met hoe makkelijk of hoe moeilijk je het vindt om zichtbaar te zijn, initiatief te nemen, grenzen aan te geven en keuzes te maken, los te laten, jezelf te vertrouwen en te vertrouwen op andere, de durft te hebben om iets nieuws te proberen. Want als jij in de buik het gevoel had dat je je stil en rustig moest houden, dan heb je waarschijnlijk nu nog steeds het idee dat je dat ook nu maar beter kan doen. Als je toen heel vaak een onveilig gevoel ervaren hebt kan het heel vaak zijn dat je nu, zonder duidelijke reden, ook spanning, ernst en onveiligheid ervaart en daardoor het gevoel constant 'aan' te staan.

Als de bevalling minder vlot verlopen is en je ingeleid werd dan kan het zijn dat jij als kind maar ook als volwassene, graag dingen op jouw manier doet, op jouw tempo en hierdoor niet graag druk ervaart en weerstand voelt bij het woordje 'moeten'. Kindjes die geholpen werden met een tang of een vacuümpomp, vinden het vaak moeilijk om dingen af te ronden en dingen los te laten, zijn ook heel gevoelig aan hun hoofdje, nemen niet graag intiatief en reageren heel heftig als iets niet lukt. Je vraagt hulp en tegelijk voel je dat je het ook zelf wilt doen. Je voelt diep vanbinnen dat je het niet alleen kunt, maar dat je het eigenlijk ook heel graag zelf wil doen. Ben je geboren met behulp van een keizersnede dan is het nieuwe en onverwachte vaak spannend. Je wordt niet graag onderbroken net als de overgang van de ene situatie in de andere niet altijd soepel verloopt. Daarbovenop vind je het moeilijk om te vertrouwen op je eigen kunnen. Had je een geplande keizersnede, dan kan het zijn dat slapen moeilijk verloopt, dat je je onveilig voelt en angstig bent om te gaan slapen. Afhankelijk van de manier waarop jij heel die periode hebt ervaren, waarop je werd verwekt, gedragen en geboren, bepalen hoe jij je nu voelt in het dagelijks leven:

  • hoe je grenzen kan aangeven

  • of je initiatief durft nemen

  • hoe makkelijk of hoe moeilijk je keuzes maakt

  • of je je misschien snel afgewezen voelt

  • hoe snel je jetekort gedaan voelt

  • hoeveel liefde je kan voelen.

Het is niet zomaar een kwestie van een knop omdraaien en meegaan met de rest. Je kan die knop pas omdraaien als je eerst het patroon gaat doorbreken.


Je eigen zwangerschap

Als je zelf zwanger bent is het ook interessant om die geboortepatronen eens te bekijken want de thema's van je eigen geboorte spelen zich steeds opnieuw af, elke dag opnieuw. Dit kan je dan mooie inzichten opleveren over waarom je bent wie je bent en waarom je doet wat je doet. Die patronen bepalen ook mee hoe jij je kind gaat opvoeden, hoe je verbinding kan maken met je kind en hoe de hechting kan verlopen. Het geeft je inzicht in je drijfveren, je behoeften en je triggerts. Als je eenmaal je eigen gedrag dieper gaat bekijken, de logica erin ziet, dan kan het ook uitdoven en verminderen, dan verdwijnt het naar de achtergrond en maakt het plaats voor nieuwe mogelijkheden en nieuwe groeikansen. Je geboorteverhaal zelf kan je niet meer veranderen. Maar je hebt wel de keuze hoe je ermee omgaat. In elk verhaal schuilen kwaliteiten en valkuilen. Zo zijn er mensen die onbewust extra aandacht vragen en bevestiging nodig hebben om zich erkend te voelen. Kinderen die extra aandacht vragen worden dan ook heel vaak als lastig gezien terwijl ze eigenlijk gewoon die verbinding nodig hebben en zich gewenst en gehoord willen voelen. Zodra jij je bewust wordt over de thema's die spelen in jouw leven, de thema's die spelen in het leven van je partner en van je kind, dan pas kan je persoonlijk gaan groeien, kan je patronen doorbreken en geef je ze niet langer door aan je kinderen.


Al die inzichten over je eigen gedrag, het ontstaan van die patronen tijdens de geboorte en de baby periode, kunnen je inspireren om nieuwe, andere en betere keuzes te maken. Ze helpen je om beter voor jezelf te zorgen en je naasten. Het helpt je om bewuster je kind op te voeden, meer verbinding te maken en een hechtere band te creëren. Geweldig toch!


Ook als je al een heel aantal jaren mama bent kan het heel boeiend zijn om voor jezelf en je gezin te gaan kijken wat de patronen zijn die jou nu elke dag sturen. Je ontdekt je talenten, je gaat bewustere keuzes maken, anders kijken naar jezelf en anderen waardoor er meer verdraagzaamheid, liefde en verbinding ontstaat. Je neemt opnieuw eigenaarschap over je leven en je geeft ook je kinderen meer mogelijkheden om te groeien, meer kansen, meer vaardigheden en een bewuster leven. Je leeft niet langer vanuit oude verhalen, oude patronen, maar je eigen verhaal begin je NU te schrijven.

Breng je eigen geboorteverhaal in kaart en ontdek jouw patroon, jouw talenten en valkuilen en hoe jij het beste uit je leven kan halen.





17 weergaven0 opmerkingen
bottom of page