top of page

Zo overbrug je de laatste weken school.


Je voelt ondertussen wel de vermoeidheid van je kind in deze laatste periode van het schooljaar. Ik zie het thuis en in de klas. De prikkelbaarheid neemt toe en de warmte versterkt dit alleen maar. En dan hebben veel kinderen nog toetsen en examens te doen die hun energie helemaal opslorpt. Hier ontdek je tips om deze periode zo goed mogelijk te doorlopen.


1. Pick your battles en voel!

Na een ganse dag geconcentreerd werken in de klas, is het soms gewoon genoeg geweest. Ik merk hier dan ook vaak dat huiswerk maken gewoon niet meer lukt, de goesting is er niet en de concetratie is volledig op gebruikt. Het dan forceren en je kind alsnog verplichten het toch te doen geeft alleen maar strijd en frustratie. En je weet vast uit eigen ervaring, als je moe bent, dan maak je fouten en ben je nu eenmaal verstrooid. Met dat gevoel wil je je dag niet eindigen. Lukt het niet meer om nog te lezen? Laat het en lees eventueel zelf voor. Is er nog een herhalingstaak te maken? Leg het aan de kant, het is al elke dag herhaling in de klas. Voel even samen aan of het opgegeven huiswerk echt noodzakelijk is of eerder een last op dit moment. Doe wat goed voelt voor beiden.

2. Vandaag is vandaag, de rest komt later.

Het is een vermoeiende periode geweest. Tijd om de planning aan te pakken. Vooruit plannen heeft geen enkel nut, bekijk het dag per dag naargelang de noden en mogelijkheden en hou je agenda zo leeg mogelijk zodat er niet te veel prikkels extra op hen afkomen. Heeft je kind vandaag nood aan beweging om spanning los te laten? Ga dan trampoline springen, een tourtje fietsen,... in plaats van in de zetel te hangen of aan tafel te zitten niksen. Is je kind moe van de zware, warme dag? Geef je kind dan tijd en ruimte om te ontspannen, tot rust te komen in een koelere omgeving zodat hij weer bij kan tanken. Zo kan je mindere dagen achter je laten en de volgende met frisse moed starten.


3. De kracht van samen

Als je voelt dat iemand je begrijpt, weet wat je nodig hebt, er voor je is en klaar staat voor je, dan voel je je op slag beter en energieker en is de motivatie ook groter. Je durft dan sneller je emoties los te laten, hulp te vragen en te ontspannen.

De manier waarop jij nu betrokken en aanwezig bent in deze periode bepaalt mee hoe het vertrouwen en de moed van je kind om door te zetten aanwezig is. Het maakt de periode net makkelijker of net zwaarder. Hou het positief. Let op je bewoordingen en je reacties. Op dit moment komt alles net dat tikkeltje harder binnen. Erken de emoties van je kind en toon begrip voor wat hij vertelt en aangeeft. Dit is zijn ervaring, zijn manier om met deze situatie om te gaan. Het kan veel intenser voelen dan wij ons kunnen voorstellen. Samen ben je sterker dan alleen!


4. Start rustig

Iedereen kijkt uit naar de vakantie en de rust. Het is dan ook erg belangrijk dat de eerste dagen van de vakantie rustig kunnen verlopen. Dat je kind de tijd en ruimte krijgt om op adem te komen, om lichaam en brein weer in balans te krijgen. Verveling, vertoeven in de natuur en even niets doen (ook geen scherm) kunnen dan echt deugd doen. Achtergebleven frustratie, ergernis en stress kunnen dan pas echt losgelaten worden. Het is oké als je kind dit dan ook uit in zijn gedrag.... Het kan best even pittig zijn, maar het is gewoon nodig om verder te kunnen.

Ik wens je veel succes en goede moed in deze vermoeiende periode.

Wil je je kind graag extra zelfvertrouwen geven tegen september? Boek dan snel een consult zodat we het lichaam en brein weer in balans kunnen brengen voor de start van het volgende schooljaar. Plaatsen zijn beperkt.41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page