top of page

Waarom vertraagt je kind als je gehaast bent?

Je kent het wel, die ochtenden dat je gehaast bent en je kinderen plots alles trager lijken te doen. Het gaat maar niet vooruit en net nu heb je niet die tijd om alles op het gemak te doen. Hoe komt het toch dat kinderen vertragen als het net vooruit moet gaan?


Ken je dit filmpje hieronder al? Hoe vaak die man ook tracht met de kat te gaan wandelen, de kat blijft slap en valt weer op de grond. Best grappig! De kat wil niet wandelen dus doet ze maar zo.

Eigenlijk is dit een normale reactie. De kat voelt zich gestrest doordat ze vastzit en dus niet kan vluchten of vechten. Het meest veilige is dan om zich voor te doen alsof ze dood is, een freeze-reactie noemen we dit ook wel. Want deze handelsremming zorgt ervoor dat ze geen interessante prooi is voor mogelijke roofdieren. Ik moet ook plots denken aan die geitjes die flauwvallen als ze schrikken, dat is net dezelfde reactie, kijk maar:


Wat heeft dit nu te maken met het vertragen van je kind? Alles! Het moment dat jij gehaast bent, en dus onrust uitstraalt, gaat het lichaam van je kind in een soort van freeze-reactie. De hartslag gaat dalen en de de spierspanning vermindert. Het is dus niet dat je kind dit doet met opzet maar een natuurlijk proces om met die stress om te gaan die het op dat moment ervaart. Hoe meer je je kind dan gaat aansporen en misschien zelfs gaat zuchten en roepen, hoe meer je kind bevriest en misschien zelfs iets anders gaat doen dan dat jij verwacht.


Wist je dat een freeze-reactie ook vaak gevolgd wordt door een vecht-of vlucht reactie? Vaak wint het vechtmechanisme waardoor er dus een woedeaanval kan volgen.


Om dus je kind sneller aangekleed te krijgen of wat voort te doen heeft hij dus een kalme ouder nodig, een goede beheersing van zijn lichaam en vooral stress, motivatie en tijd om na te denken. Bij stress werkt het 'denkende' deel (prefontale cortex) niet zo goed. Een glimlach, een aanraking of een grapje zorgen voor een andere sfeer en dus ook voor mentale en lichamelijke ontspanning en dus minder vertraging op drukke momenten. Probeer het zeker uit!

308 weergaven0 opmerkingen
bottom of page