Je kent het vast nog wel van vroeger, die kriebels in de buik, de spanning die je voelt omdat de Sint meekijkt. Je kind is misschien drukker dan anders, heeft meer moeite zich te concentreren of is sneller boos.
Hoe ga je hiermee om?
Niet enkel de gevoelige kinderen hebben er last van. Het ene kind kan er beter mee omgaan dan het andere. Zeker omdat deze periode toch best lang kan duren voor een kind.
Onveilig en onzeker
Sinterklaas is best onvoorspelbaar voor kinderen. Het roept een hele hoop onbeantwoorde vragen op.
'Komt sint en Piet echt door de schoorsteen?'
'En als je geen schoorsteen hebt?'
'Neemt Piet je echt mee als je stout bent?' 'Hoe ziet de Sint wie braaf is en wie niet?'
Voor ons is het allemaal vanzelfsprekend en best wel leuk om alles te plannen. voor kinderen kan het best wat spanning geven.
Prikkels en emoties
Er zijn kinderen die bang zijn voor Sint en Piet maar ook voor wat ze doen. De angst om overgeslagen te worden, meegenomen te worden, niets te krijgen,... Overal krijgen we dan ook nog eens prikkels binnen van speelgoed op tv, Sint op bezoek in allerlei winkels en evenementen, overal tekeningen en posters,... De Sint is overal aanwezig.
Hoe merk je stress op?
Stress uit zich bij elk kind anders. Wat kan je opmerken:
- je kind is drukker dan anders
- hij zit niet stil en heeft extra energie
- hij lijkt niet te luisteren en verliest zijn focus
- je kind slaapt minder goed of wordt sneller wakker - je kind is sneller gefrustreerd, boos of huilt heel snel
- je kind klaagt over hoofdpijn of buikpijn - de weerstand van je kind ligt lager.
Tips
1. Vermijd Sinterklaasprikkels. Ga niet naar elke winkel waar de Sint langskomt. Beperk je of ga niet. Ook de speelgoedfolders hou je best aan de kant tot vlak voor de Sint ook daadwerkelijk komt.
2. Biedt veiligheid.
Veiligheid kan je inbouwen door voorspelbaarheid te voorzien. Je kind wilt weten waar het aan toe is en bereid hem ook goed voor. Een aftelkalender tot de avond dat hij zijn schoen mag zetten kan enorm helpen. Je kan hier ook andere momenten bij vermelden zoals de Sint op school, intrede,... Laat je kind ook meebeslissen of hij al dan niet naar een evenement wil gaan. Verplicht je kind nooit en maak duidelijk dat je weer weg kan gaan als het hem teveel wordt.
3. Kennis is zekerheid.
Vertel je kind wie de Sint is en wat hij doet. Je kan dit doen een de hand van een prentenboek. Laat ook je kind vertellen wat hij al weet en welke vragen hij nog heeft. Zo kan je al meteen aanvoelen of er angsten en zorgen zijn omtrent het ganse gebeuren.
4. Maak Sinterklaas leuk
Wees positief en leg niet de nadruk op het 'stout zijn' en het 'straffen'. Het idee constant in de gaten gehouden te worden en bij de minste fout niets te mogen ontvangen boezemt veel kinderen angsten in. En ja, dit klinkt misschien wat overdreven maar heel wat kinderen denken op deze manier.
5. Creeër niet meer spanning Je kan er als ouder soms nogal in opgaan waardoor je je kind onnodig extra spanning geeft. 'Zou Sinterklaas ons wel weten wonen?' 'Misschien komt hij vanavond wel langs?' Zo wakker je het onbewust wel aan.
6. Afscheid nemen van de Sint
Voor kinderen is het belangrijk om de periode af te kunnen sluiten. Dat doen ze door bewust afscheid te nemen en zeker te zijn dat hij weer weg is voor een jaar.
7. Waarheid
Als je kind echt overspannen is en teveel last ondervindt kan de waarheid helpen om verlichting brengen. Voel even wat de beste optie is voor je kind.
Welke tip ga jij toepassen? Laat het me weten in een reactie.
Comments