top of page

De hechtingsreflex maakt je kind gespannen en onrustig.

Had jij ook ooit het idee dat kinderen opvoeden makkelijk zou zijn? Is die roze wolk ook doorprikt omdat je merkt dat je kind het soms moeilijk heeft? Zoals die ontroostbare huilmomenten, de mama-honger en het onverzadigde drinken? Het is best vermoeiend als ouder als je zelf niet aan rust toekomt.



Veel mama's die langskomen in mijn praktijk zitten met vragen rond het gedrag van hun kind, ze zijn radeloos omdat ze geen oplossing zien. Veel van deze gedragingen vloeien voort vanuit de hechting en zijn moeilijk om te herkennen.

Wist je dat de hechting als start vanaf de conceptie? Ja, dan ontstaan gedurende de zwangerschap al heel wat momenten waarop we (on)bewust contact maken met ons kind. Je kindje ervaart alles wat jij meemaakt, elk geluid, elk gevoel,... en dat heeft een invloed op zijn ontwikkeling. De geboorte zelf is de belangrijkste ervaring die een rol speelt in de ontwikkeling van denk-en gedragspatronen, het bepaald hoe je kind kijkt naar de omgeving. Ongeveer 7 minuten tot een uur na de geboorte ontstaat er een hechtingsreflex. Rond de 8ste maand wordt deze geïntegreerd.


Als de hechting minder goed verlopen is, kan dat een groot effect hebben op je kindje zijn gevoel van zelfvertrouwen, eigenwaarde en veiligheid. Vaak heb je hier geen enkel besef van. Het kan wel zorgen voor extra mama-honger, meer drinken, onrustig slapen, gespannen lijfje, minder aandacht voor speelgoed en de omgeving, onverklaarbare buikpijn, opstandig gedrag, teruggetrokken zijn,.....

Sommige gedragingen zal je al zien bij je baby, ander gedrag uit zich pas op latere leeftijd. De hechtingsreflex die ontstaan is zal helpen om je eigen lichaam te leren voelen en herkennen. Het is een verbinding tussen alle lichaamsdelen die ervoor zorgt dat elk deel van het lichaam goed kan samenwerken met de andere delen. Het staat ook in voor een harmonische samenwerking tussen denken en voelen.

Bij een optimale hechting verloopt dit dus vlekkeloos, helaas is dit in de praktijk vaak niet zo. Er zijn zoveel factoren doe ervoor zorgen dat er gaten komen binnen die hechting. Hoe meer gaten hoe meer kans dat de hechtingsreflex in de war geraakt en dus niet goed zal integreren in het lichaam.


Hoe werkt de hechtingsreflex?

Om de integratie goed te laten verlopen zijn verschillende stappen noodzakelijk.


- Mama en kind moeten elkaar kunnen voelen, horen en zien. Door ervoor te zorgen dat je baby oogcontact kan maken met jou en door ervoor te zorgen dat hij je ook kan horen leg je de eerste basis voor zijn contact met de buitenwereld. - De buikligging van de baby op de buik van de moeder en het aanmoedigen van drinken aan de borst zijn belangrijk. Dit maakt oxytocine aan die helpt om verbinding te maken en je te hechten aan elkaar. Het stimuleert ook de borstvoeding. De druk van de armen van mama zorgt voor een overbrugging tussen de druk die de baby in de baarmoeder heeft ervaren, en de nieuwe drukervaring op zijn lijf buiten de baarmoeder. Dit geeft niet alleen een gevoel van veiligheid, de baby ervaart zo ook zijn eigen lijf buiten de baarmoeder. Wanneer de baby op de buik van de moeder ligt zal hij het geluid en het ritme van de hartslag van de moeder herkennen welke een vertrouwd gevoel zal geven - Jouw emoties bepalen mee of het kind zich veilig kan voelen: het moet ervaren dat het welkom is en er mag zijn en dat gebeurt al voor een stuk in de zwangerschap. Een niet natuurlijke bevalling of een verstoorde start na de bevalling (couveuse, operatie moeder, ziekte, verwarring bij één van de ouders, geboortetrauma,...) kunnen er ook voor zorgen dat bij het kind en ouder(s) de hechting wordt verstoord. Al deze oorzaken kunnen ervoor zorgen dat de reflex niet goed wordt geïntegreerd en hechtingsproblematiek veroorzaken (niet luisteren, geen regels aanvaarden, niemand vertrouwen, agressie,....)



Wanneer de hechtingsreflex niet goed integreert, zal er niet alleen een minder goede hechting ontstaan tussen ouders en kind. Het kind zal zich ook minder goed kunnen verbinden met zichzelf, op zowel fysiek als sociaal-emotioneel niveau.

Fysiek zie je een vertraagde motorische ontwikkeling omdat de verbinding/coördinatie tussen de lichaamsdelen verstoord is. Sociaal-emotioneel zie je de kenmerken passend bij het gemis aan basiszekerheid. Hoe deze zich uiten hangt af van de overlevingsstrategie welke het kind kiest, zijn persoonlijkheidskenmerken, de omgevingsfactoren en zijn eerdere (levens)ervaringen.


Wat kun je doen?

Het kind met een niet goed geïntegreerde reflex ervaart stress. Het heeft geen verbinding: niet met zijn lijf, niet met zijn gevoelens en niet met zijn omgeving. Alleen erover praten heeft dan ook meestal geen zin. Verbinding met je lijf en van daaruit verbinding met je omgeving kun je vooral terugwinnen door te bewegen en door aangeraakt te worden. Het lijf moet terug naar de basis. De imprint voor veiligheid ontstaat grotendeels door te 'voelen'. 1) Kangoeroeën

Wanneer een baby veel huilt is de manier om te ondersteunen een soortgelijke manier als die aan wordt geboden bij couveuse baby s: kangoeroeën. Dit houdt in dat een baby, onder een warm dekentje, tegen de blote borst van zijn vader of moeder wordt gelegd. Door het lijfelijke contact krijgen de ouders en de baby de kans om zich op een natuurlijke manier aan elkaar te gaan hechten. Niet alleen omdat de aanmaak van het hormoon oxytocine door dit contact wordt gestimuleerd. Door wiegen, praten, zingen, strelen, knuffelen terwijl het kindje tegen de borst ligt krijgt het de kans om de stem van de ouder te herkennen, de huid te voelen, papa of mama te zien, evenals het hartritme te horen en de geur van de ouder te ruiken.


2) 8 tot 12 aanrakingen

Een knuffel, omhelzing of tegen elkaar aanhangen op de bank is ook een vorm van de

hechting versterken. Een kind heeft 8 tot 12 oprechte aanrakingen per dag nodig om zich veilig en geliefd te voelen. De Happy Kids Methode is een speelse en eenvoudige manier om je kind aan te raken en verbinding te maken door middel van verhaaltjes, liedjes en versjes.. Het geeft een veilig en geborgen gevoel en kan heel wat zaken helen. Als Happy Kids Massage Trainer bied ik niet enkel de materialen aan maar ook workshops.

3) Oogcontact Oogcontact maakt ook het hormoon oxytocine aan en helpt om die verbinding te versterken. Kijk elkaar dus in de ogen als je met elkaar praat, als je tegen je baby praat. Maak contact bij het voeden, aan tafel, bij het verluieren,... Zo voelt je kind zich gezien en gehoord en groeit het zelfvertrouwen.


Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat of mijn blogs deelt op Social Media. Liefs, Daisy

1.105 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page