top of page

Dit is de reden waarom aankleden zo'n strijd is

Telkens je de romper over het hoofdje wil doen, begint hij te huilen. Ook peuters en oudere kinderen kunnen kleren aandoen best lastig vinden en weerstand bieden. Ze hebben hier vaak een gegronde reden voor.


Hoe komt dat nu. Veel jonge kinderen hebben een gevoelig hoofdje, vaak nog voortkomende uit de geboorte. Heel dat geboorteproces geeft best veel druk op dat kleine hoofdje. De druk is zelfs zo groot dat de schedelplaten over elkaar moeten schuiven om door het geboortekanaal te passen. Veel kindjes zitten geruime tijd in dat geboorteproces, uren lang banen ze zich een weg door dat smalle gangetje. De druk is erg hoog als ze door een slechte houding vast komen te zitten in het geboortekanaal. Sommige kinderen komen dan ook met een tang of vacuüm ter wereld, weer een nieuwe nog intensere druk op dat schedeltje. Je kan je dus al wel voorstellen dat elke vorm van druk hen meteen alert maakt voor pijn. Een body, een trui,... die wat druk geeft of wat spant rond het hoofdje bij het aandoen zal dan ook wat angst geven. Zeker ook als ze dan even niet zien of als het niet snel genoeg vooruit gaat.


Vertel je kind dat je het begrijpt Of je kind nu pasgeboren is of al enkele jaren oud, laat merken dat je ziet dat hij het moeilijk heeft en dat je begrijpt dat het hoofd gevoelig is en dat je je best zal doen om het zachtjes te doen.


Laat je kind mee kiezen Als baby zal dit helaas niet gaan, maar als kleuter kan het wel helpen om mee te mogen kiezen wat aan te trekken. Maak zelf een selectie op voorhand, want een te grote keuze maakt het moeilijker kiezen. Biedt dus 2 of 3 setjes aan en laat je kind meekiezen.

Voorzie extra Koop meerdere exemplaren van zijn lievelingskleren. Sommige kinderen willen altijd dezelfde broek of trui aan. Hun vertrouwde kleding geeft ze een gevoel van zekerheid en veiligheid. Dat de rafels er na verloop van tijd aan hangen, zal ze niet veel kunnen schelen. Als deze kleren nog verkrijgbaar zijn, kun je een paar extra exemplaren kopen, eventueel in een grotere maat.

Laat je kind meehelpen Maak aankleden leuk en speels. Daag je kind uit om het zelf te doen. Hoe meer plezier het aankleden is, hoe minder weerstand er zal zijn. Als je zijn handjes en voetjes in een mouw of broek stopt, vraag je "Waar zijn ze nu gebleven?" Wat ook leuk is: Wie is eerst klaar, de beer of je kind?

Neem de tijd Calculeer ook voldoende tijd in zodat je niet gehaast hoeft te zijn. Als je rustig de tijd neemt om de kleren aan te doen, zal je kind ook rustiger zijn. Je kan hem prijzen en knuffelen tussendoor en hem even de tijd laten nemen om zich voor te bereiden op de rest van kledij die hij moet aantrekken.


1.865 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page