top of page

Hoe troost je een kind het best?

Iemand troosten lijkt erg makkelijk. Toch kan het ook best een valkuil zijn. Het kan zelfs meer strijd opleveren of weerstand oproepen bij je kind. Hieronder vind je enkele tips om op een goede manier om te gaan met het verdriet van je kind.


'Het valt wel mee.'

Nog voor je het beseft zegt je vaak: 'Het komt wel goed', of we sussen met 'stil maar'. Dat is toch niet verkeer? Door onze ogen gekeken lijkt dit niet verkeerd, maar de interpretatie die de ontvanger krijgt kan anders zijn. Je geeft onbewust het idee dat we het verdriet weg willen, dat het moet stoppen en er niet mag zijn. We minimaliseren zo het verdriet en je kind voelt zich niet serieus genomen.


Gevoelens verdwijnen niet.

Gevoelens kan je niet wegduwen. Of beter, je kan ze wel verbergen maar ze zijn verdwijnen niet. Als we die emoties niet willen voelen gaan we afleiding zoeken in eten, sport, negatief gedrag,... Het is veel beter om het verdriet er gewoon te laten zijn, zo kunn.en ze ook beter verwerkt worden

Samen zijn Er zijn voor elkaar is erg belangrijk maar ook samen zijn in het verdriet. De ruimte geven om er te mogen zijn met de bijhorende emoties. Je hoeft niet altijd iets te zeggen, de stilte en je aanwezigheid doen genoeg.

Erken het verdriet en benoem het. 'Dat doet pijn, he?', 'Je voelt je verdrietig als je niet bij me kan zijn he?'. Je kind voelt zich gezien en gehoord en bovenal begrepen waardoor de innerlijke rust weer terugkeert.


Spiegel

Als je het zelf moeilijk vindt om met je eigen emoties om te gaan, om te voelen, dan heb je het vaak ook lastiger met de gevoelens van iemand anders. Als je zelf niet goed met je emoties om kan gaan, dan kan je kind dat ook niet goed want jij kan dan niet gepast reageren. Wees dus een voorbeeld voor je kind en leer eerst je eigen emoties goed te reguleren zodat je je kind kan voorleven en ken leren met de eigen emoties om te gaan.


Kon je wat met deze tip? Deel het dan zeker met andere ouders zodat ook zij hiermee verder kunnen. Ik apprecieer je enthousiasme. Ook je eigen aanvullingen en ervaringen lees ik graag, dus reageer zeker hieronder.


Lieve groetjes, Daisy

32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page