top of page
Foto van schrijverDaisy - De Lotus

Slaapmoeilijkheden bij kinderen

Je kent dat wel, die slapeloze nachten, de strijd in de avond omdat je kind niet wil gaan slapen en wel 100 excuses bedenkt, angsten, te vroeg wakker worden,...enzovoort. Het is vermoeiend en frustrerend, dat wel. Slapen is en blijft erg belangrijk voor lichaam en geest. Dat maakt dat het ook voor ons, als ouder, zoveel frustraties oproept. Wat jij kan doen? Dat vertel ik je graag.


Invloed op de gezondheid Ik hoef je niet te vertellen dat slaaptekort en onregelmatig slapen een invloed heeft op de gezondheid. Ja, het belemmert de groei en ontwikkeling van je kind en speelt zelfs een rol in toename van gewicht. Als je onvoldoende slaap hebt, dan heb je dus onvoldoende energie opgeslagen in je lichaam. Dan raak je sneller uitgeput, verlies je de concentratie en ben je minder in staat om dingen te leren. De energie die je dan nodig hebt, ga je dan halen uit voedsel. Je voelt het al komen, door die hogere voedselinname ga je dus ook meer calorieën opnemen en kom je bij in gewicht.


Invloed op het gedrag Hoe voel jij je als je slecht geslapen hebt? Juist, prikkelbaar. Slecht slapen heeft dus een invloed op je humeur en hoe je omgaat met anderen. Je gedrag is minder gecontroleerd, je bent sneller verward en verstrooid, je kan je niet goed concentreren en je prestaties verminderen.


Wat zijn slaapmoeilijkheden?

We spreken van slaapmoeilijkheden als:

  • er onvoldoende uren geslapen werd tijdens de nacht

  • de slaap vaak onderbroken werd

  • je overdag nood hebt aan extra slaap en minder goed functioneert.



Medisch probleem of gedragsprobleem?

Er kan sprake zijn van een medisch probleem, dat is aan de artsen of een slaapcentrum om te beoordelen.

Vaak zijn de slaapproblemen bij kinderen gedragsmatig.

We hebben allemaal slaapassociaties. Dat zijn bepaalde handelingen of rituelen die ons brein voorbereiden om het slapengaan, een herkenningspunt zeg maar. We hebben allemaal wel een of ander slaapritueel dat we elke dag opnieuw uitvoeren voor we gaan slapen. Stel dat je kind, door allerlei excuses, zijn bedritueel gaat rekken. Dan gaat hij aan dit nieuwe uitgebreide ritueel vasthouden en de dag erop mogelijks ook nog eens extra naar de wc willen, drinken, verhaaltje,....om in te kunnen slapen. Doordat jij zelf ook moe bent en nood hebt aan wat rust, verlies je je geduld en ervaar je frustratie en dat helpt je kind niet om rustig te gaan slapen.


Consequent zijn en vasthouden aan het originele ritueel is dus erg belangrijk. Al besef ik ook dat het niet altijd evident is om grenzen te stellen.

Vertel dan ook aan je kind hoe belangrijk slapen is en dat je verwacht dat hij dit dan ook doet zonder tegen te werken. Luister ook naar wat je kind je te zeggen heeft, mocht hij met een angst zitten, dan kan je hier rekenin mee houden.


Ontprikkelen in verbinding

Een voetmassage of rugmassage aan de hand van speelse massageverhalen helpen je kind te ontprikkelen en maken oxytocine vrij waardoor je makkelijker kan gaan slapen en je geborgen voelt.


Het verkorten van de bedtijd

Leg je kind elke dag op hetzelfde uur in bed zodat het een beter slaap-waakritme kan ontwikkelen. Ga je kind niet vroeger in bed stoppen omdat het vorige nacht minder slaap had, dat compenseren kan het ritme verstoren. Let eens op hoeveel je kind slaapt in vakantietijd en neem deze uren als richtlijn voor de individuele slaapbehoefte van je kind.

Ontspannen voor het slapengaan.

Door in de latere avond de beeldschermen te vermijden en ook geen huiswerk vlak voor het slapen toe te staan zet je al een belangrijke stap. De hersenen van je kind moeten tot rust gaan komen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld op de bank al een boekje te gaan lezen, elkaar te masseren, verhaaltjes te vertellen, de dag door te nemen, een gezinsspelletje te doen, te kleuren of te tekenen, of andere rustige hobbymatige dingen te doen. Dim het licht een beetje en maak het rustig in huis. Eenmaal klaar voor het “naar bed gaan” kun je er gewoonte van maken dat je even op de bank de voetjes van je kind wrijft en sokjes aandoet. De aandacht weghalen bij het hoofd en de bewustwording van warme voeten helpt het inslapen. Stop je kind kort en duidelijk in, en laat het zelf verder tot rust komen in bed en inslapen en volg je intuitie. Als je kind echt een angst heeft, is je nabijheid wel gewenst. Het zelfstandig inslapen geeft vertrouwen voor wakkere momenten in de nacht. Je kind kan dan ook weer zelf terug inslapen.


Andere spelbrekers

Elk kind wordt geboren met reflexen. Gedurende het eerste levensjaar maken deze plaats voor bewust gedrag. Soms zijn er reflexen die actiever worden door bepaalde ervaringen waardoor ook het slapen beïnvloed kan worden. Zo is er de Spinal galantreflex die ook instaat voor de aanmaak van melatonine. Het stofje dat ervoor zorgt dat we moe worden en makkelijker kunnen slapen. Als deze reflex te actief is, dan zal het de melatonine aanmaak afremmen waardoor je kind dus te alert is om te gaan slapen.


Een tweede reflex is de Abdominal. Het is de reflex die ervoor zorgt dat je je ‘deuren kunt sluiten’ voor prikkels van buiten-af. Het is een stand waarin het lijf automatisch moe wordt, en je jezelf in de slaapmodus zet. Dit werkt goed voor iedereen en het kind in het bijzonder. Het zet het systeem op ‘uit’.


Als deze reflexen tegenwerken kan je deze weer tot rust laten brengen door een MNRI® therapeut zoals ik. Met enkele eenvoudige oefeningen kunnen we dan deze reflexen weer bedaren en omzetten in bewust gedrag waardoor slapen weer makkelijker wordt. Wil je meer weten? Bekijk dan zeker de pagina


Daisy Boogaerts

Geboortepsychologie en Hechting

Reflexintegratietherapie - Mnri®

www.coachingdelotus.be | daisy@coachingdelotus.be


120 weergaven0 opmerkingen

Комментарии


bottom of page