top of page

Van overleven naar leven en genieten

Overlevingsmechanismen hebben we allemaal. Ze stammen uit je vroege kindertijd waarin je afhankelijk was van je ouders. De nood om gehoord en gezien te worden gaat je aanzetten om op een bepaalde gedrag te vertonen om die behoefte te vervullen en dat worden overlevingsmechanismen.


Als je als volwassenen bepaalde strategieën vanuit je kindertijd inzet, dan zit je in overlevingsmodus. Je probeert dan bepaalde onvervulde behoeften van vroeger alsnog te vervullen, te compenseren. Onaangename en pijnlijke ervaringen komen weer onverwerkt naar boven.


Wat gebeurt er precies

Als kind begrijp je niet meteen alles dat rondom je gebeurt. Bepaalde vaardigheden ontbreken waardoor je nog niet voor jezelf kan opkomen en zeggen: “Papa, mama, luister eens, ik heb het gevoel dat jullie niet helemaal rekening houden met mijn gevoel. Ik heb het moeilijk dat jullie zelf je gevoelens niet helemaal in de hand hebben. Laat mij gerust en pak eerst je eigen zaken aan."


Dus omdat je dit niet verwoorden kan, stop je het weg, ver weg in je onderbewuste. Telkens deze oude pijn weer wordt aangeraakt, verval je in datzelfde patroon van gedachten en emoties van toen en ga je ook gelijkaardig reageren.


De 5 overlevingsmechanismen

Je hebt in principe elk mechanisme in je zitten, enkel 1 of 2 strategieën zullen duidelijk tot uiting komen:

1: Perfectionisme: zorgen dat alles klopt en onder controle is. 2: Je aanpassen: zorgen dat jij blij bent en blijft. 3: Krachtig zijn: alles alleen kunnen en niemand tot last willen zijn. 4: Doorgaan: druk bezig zijn en veel doen. 5: Presteren: laten zien wat ik allemaal kan.



Van overleven naar een fijne flow


Als je probeert te overleven, dan is je oerbrein (het oudste deel van je brein dat onze instincten aandrijft), ik noem het ook wel de krokodil.

Als we in overlevingsmodus zitten dan is de krokodil alert en komt die uit zijn kot. De andere 2 breinen ( zoogdierenbrein en mensenbrein) die zijn wat bang van deze boze krokodil en houden zich op de achtergrond.


De flow die je wilt bereiken is hetgeen je voelt als je iets doet dat je echt leuk vindt, dat moment dat je de tijd uit het oog verliest. Je voelt je veilig en vol vertrouwen, helemaal lekker in je vel.

Dus als je krokodil uit zijn kot komt, dan voel je je niet veilig, niet op je gemak en ben je op je hoede voor negatieve emoties. Ga voor jezelf dan eens na wat je precies bezorgd maakt op dat moment. Wat triggert je? Is het kritiek? Je niet gewaardeerd voelen? Erbij willen horen? Jezelf niet mogen of kunnen zijn? Of nog iets anders? Pas als je je bewust bent van de veroorzaker, kan je dit patroon gaan doorbreken.

Ga ook eens te rade in je verleden. Welke momenten, situaties en ervaringen hebben je dit gevoel gegeven? Wanneer is dit gestart? Dat kan ook al tijdens de zwangerschap of geboorte geweest zijn. Die kennis heb je nodig om patronen te veranderen, jezelf te kunnen weer te kunnen genieten.


Wil je meer weten over jouw overlevingsmechanismen? Waar ze vandaan komen en hoe je ze kan veranderen? Plan dan een kennismakingsgesprek en we bekijken samen jouw verhaal, noden en patronen. De eerste stap naar meer ademruimte en geluk.

Liefs, Daisy

720 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page