top of page

Hoe jouw geboorte bepaalt hoe jij je kind opvoedt.

Weet je nog al die ideeën die je had over opvoeden? Zoals je kinderen niet laten eten in de zetel, beperkte schermtijd, dat je kind in het eigen bedje zou slapen? Enzovoort... En hoe lukt dat? Het is niet zo eenvoudig als het lijkt he, mama zijn. De uitdaging is vaak groter dan we hadden verwacht. Hoe dat komt? Dat ontdek je hier.


Geboortepatronen Je herrinnert je vast niets meer van je eigen begin op deze wereld en toch blijven al deze ervaringen uit deze periode je elke dag opnieuw beïnvloeden. Ik vertel je even hoe dat precies zit. Tijdens de zwangerschap ervaar je best al veel als ongeboren baby, ik weet dat klinkt gek en toch is het na meer dan 40 jaar wetenschappelijk onderzoek vastgelegd. Deze ervaringen sla je op in je celgeheugen, je onderbewustzijn waardoor je je dit niet langer bewust kan herinneren. De geboorte is een van de belangrijkste momenten waarop de meeste hersenverbindingen worde gemaakt in je ontwikkeling. Elke ervaring die je daar op doet wordt als veilig of onveilig ervaren en opgeslagen. Je brein zorgt er dan ook voor dat je meteen een idee vormt om met gelijkaardige momente om te gaan.


Jouw geboorte en opvoeden

Wat is nu de link met je manier van opvoeden? Wel, door al die opgeslagen momenten in je onderbewuste heb je al meteen een beld gevormd van de wereld en hoe veilig die voor jou aanvoelt. Vanuit dit gevoel ga jij als kind op een bepaalde manier kijken naar situaties. Die denkwijze bepaalt hoe jij erop zal reageren. Uiteraard krijg je doorheen je leven heel wat reacties op je gedrag. Ze vormen je karakter nog sterker, bouwen aan je zelfvertrouwen of net niet,... Je leert elke dag nieuwe dingen om te overleven en situaties aan te kunnen. Niet alleen door je eigen ervaringen maar ook door wat je ziet in je omgeving.


Je eigen opvoeding Zoals net gezegd spelen al je observaties ook mee. Elke reactie van je eigen ouders heb je in je opgenomen en draag je met je mee. Dat maakt dat ook al heb je andere ideeën en wil je het anders doen dan je eigen ouders, die onbewuste patronen die onstaan zijn vanuit je eigen herinneringen kunnen de bovenhand nemen waardoor je zonder nadenken toch iets anders laat zien dan je bedoelde. Het maakt dat bepaalde gedragingen van je kind je ook meer gaan triggeren dan anderen. Die triggers zorgen er voor dat je hierdoor misschien sneller boos of gefrustreerd gaat reageren dan je eigenlijk zou willen. Ik noem het de 'oude pijn' die weer naar boven komt. Een emotie, een gevoel en of onvervulde behoefte die opspeelt waardoor je oerbrein in de verdediging schiet. Vandaar ontstaat frustratie, schuldgevoel, jaloezie, boosheid, angst,... het kan je strenger of toegeeflijker maken of een combinatie van beiden.

Hoe los je het op? Een kant-en-klare oplossing is er niet. Het is een proces dat je moet doorlopen.

  1. Ontdek de 'oude pijn'. Wat speelt er op dat moment? Wat raakt je precies? Welke emotie, gedachte zit erachter?

  2. Wat is er nog niet uitgesproken? Het kan gaan over opgekropte emoties, herinneringen,... die je er eindelijk eens mag uitlaten. Kan je het aan iemand kwijt? Moet je misschien iets aan de persoon in kwestie kwijt? Kan je dit dan met een 'ik-boodschap' vertellen?

  3. Controle nemen Als je weet welk gevoel of behoefte er achterligt, kan je deze dan beheersen? Kan je die onvervulde behoefte vervullen en tijdig aanvullen? Kan je de gevoelens aanpassen door je mindset aan te passen, er anders naar te kijken en de emoties niet bij je kind te leggen?

  4. Ondersteuning door een professional kan je hier echt wel in helpen. De steun, de hulp, het luisterend oor en het verbindend moment waarin je inzichten krijgt in jezelf kunnen enorm helpend zijn. Het gaat trouwens efficiënter dan dat je het alleen moet doen.


Vragen? Ik kan me gerust voorstellen dat dit onderwerp nog heel wat vragen bij je oproept. Wees zo vrij om hieronder je vraag te stellen of neem vrijblijvend contact met me op.

Wil je graag met jezelf aan de slag? Dan kan ik je aanraden om eens een kijkje te nemen bij de online training 'omgaan met gedrag' waarin je je eigen gedrag en dat van je kind beter leert begrijpen zodat je de verbinding kan versterken.


36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page